Annlie Ojonen försvann 1997. Hennes sambo satt ett tag häktad men släpptes.

Jämför kranium med försvunna Annelie

Uppdaterad
Publicerad

Skelettdelar som två pojkar hittade på Öland för några veckor sedan kan komma från Annelie Ojonen som försvann på ön i slutet av 90-talet.

Skelettdelarna hittades i en sandbank på stranden vid Stora Frö på Öland och Rättsmedicinalverket i Linköping undersöker bland annat det kranium som har hittats.

– Deras första bedömning är att delarna inte är från allt för långt tillbaka i tiden. Utifrån det tänker vi oss en jämförelse med den person som misstänks ha blivit mördad 1997 här på Öland, säger kriminalkommissarie Ulf Martinsson.

”Alla fynd på Öland av intresse”

– När vi hittar skelettdelar försöker vi alltid att fastställa identiteten. Det gör vi även i det här fallet. Det är inte så att vi tror att det är Annelie Ojonen men vi kan inte heller säga att det inte är det, säger Lina Isaksson Funke, informationsansvarig vid polisen i Kalmar, till SVT.

SVT: Är fyndplatsen Stora Frö en plats som stämmer väl in när det gäller tidigare spår kring Annelie Ojonens försvinnande?

– Det har jag lite svårt att avgöra men i stort kan man säga att i fallet med Ojonen är alla fynd som görs på Öland av intresse.

Sambon satt häktad

Annelie Ojonen försvann från sitt hem i Hässelby och anmäldes saknad av sin sambo, som sedan satt häktad för det förmodade mordet men nekade till brott. Kroppen hittades aldrig, men polis och anhöriga har fortsatt att leta.

– Vi jämför röntgenbilder på tänder, skulle det inte stämma så får vi gå vidare för det är en människa det handlar om och man kan inte utesluta något brottsligt bakom.

Svar om några veckor

SVT: När får ni svar på om skelletdelarna stämmer med Annelie Ojonens?

– När det gäller DNA brukar det normalt ta två till tre veckor innan vi får svar, säger Lina Isaksson Funke,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.