Torsten Jansson kritisk till sin egen fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Den fabrik i Thailand där Orrefors Kosta Boda nu har delar av sin produktion har fått kritik för dåliga arbetsförhållanden från flera håll. Och stämmer Torsten Jansson in i kritiken.

Torsten Jansson använder sin Facebooksida för att kommentera fabriken i Thailand, som tillverkar två av företagets produkter. Han skriver:

”Jämför man deras villkor med Sverige så finns det oerhört mycket att göra – inte bara vad gäller löner utan även vad gäller arbetsmiljö och säkerhet!!”

Vad som tillverkas är hemligt

Fabriken det handlar om är United Glass, som ligger i Nahkon Pathom, några mil väster om Bangkok. Efter att glasbruken i Åfors och Orrefors lagts ned har Orrefors Kosta Boda lagt ut en liten del av produktionen till det thailändska glasbruket, som har 175 anställda. Exakt vilka glasprodukter det handlar om vill Orrefors Kosta Boda inte berätta. Det är affärshemligheter.

Jobb sex dagar i veckan till låg lön

Arbetsförhållanden inom den thailändska glasbranschen fick stor uppmärksamhet i slutet av förra året, när organisationen Finnwatch publicerade en granskning som visade på att månadslönerna ligger mellan 1700 och 2300 kronor, att sexdagarsvecka är mer regel än undantag, hettan i fabriken är svår och att många arbetare har ärr efter brännskador på armarna eftersom skyddsutrustningen är otillräcklig.

Säger sig ha en plan

På sin Facebooksida skriver Torsten Jansson  ”Vi skall nu inom en månad göra en plan för hur vi förbättrar villkoren över tid för arbetarna där”.

När Smålandsnytt frågar varför man i så fall la sin produktion på ett glasbruk där det finns såna brister svarar Torsten Jansson – via mail – att man i valet mellan Kina och Thailand valde Thailand för att produkterna där höll högre kvalitet.

Har lovat förbättringar

Och på frågan om vilken research man gjorde när det gäller arbetsförhållandena på glasbruket hänvisar han till BSCI – The Business Social Compliance Initiative – som är en världsomspännande organisation bland företag som har som syfte att förbättra arbetsförhållandena. I augusti 2013 gjorde de en undersökning på United Glass – där lovade företaget att aktivt arbeta för förbättringar. Villkoren för arbetarna på fabriken fick då lägsta möjliga betyg. Fabriken har nu ett år på sig att åtgärda problemen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.