Jobbade på akuten utan legitimation

Uppdaterad
Publicerad

En man arbetade i två månader vid akutmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping trots att han saknade legitimation för jobbet och därmed inte hade behörighet.

Mannen studerar till sjuksköterska men har fått underkänt i flera kurser, ändå fick han ett semestervikariat vid sjukhuset.

Han hade jobbat i nästan två månader på akutmottagningen innan det upptäcktes att han saknade legitimation för yrket. Det var i samband med att han sökte jobb på en annan avdelning på sjukhuset.

Kontrollen har brustit

Hans Dahlberg, personalchef för Jönköpings sjukvårdsområde, säger till Jönköpings-Posten att kontrollen har brustit.

Det finns inga uppgifter om att några fel ska ha begåtts under tiden mannen jobbade på akuten men personalen är upprörd. En anonym anställd säger till Jönköpings-Posten att  det är ”ett jättestort fel som har begåtts. Den här mannen har fått vårda akut sjuka utan att vara behörig till det.”

Fel kan uppdagas

Och om påståendet att inga fel ska ha begåtts säger en anställd att det kanske framgår först efter ett halvår eller så eftersom han på egen hand gett läkemedel till patienterna.

Enligt personalchefen Hans Dahlbergs uppgifter till Jönköpings-Posten gjordes ingen annan kontroll i samband med anställningen än att mannen tillfrågades om han klarat kurserna. På det ska han ha svarat ja – trots att han fått underkänt på ett flertal kurser.

Hans Dahlberg säger att sjulkhuset måste försäkra sig om att få dokumentation tidigare än vad som skett i det här fallet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.