12-årige Joel Dahl har kämpat mot leukemi i hela sitt liv

Joel har besegrat blodcancern två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra barn överlever cancer. Vi har träffat 12-årige Joel Dahl som tampats med leukemi i nästan hela sitt liv.

Gunillas son Joel Dahl var inte mer än 18 månader när han insjuknade i leukemi. En mutation på blodcellerna i benmärgen som spreds sig i hela hans kropp. Under de närmsta fyra åren blev sjukhuset till stor del hans hem.

– Joel var ju så väldigt sjuk, vi blev ju också isolerade i ett rum på 20 kvadratmeter, det är svårt att tänka sig idag att vi var instängda där i tre månader, säger Gunilla Danielsson, mamma till Joel.

Dödsdom på 50-talet

Leukemi är den vanligaste cancertypen bland barn, ett drygt hundratal insjuknar varje år i Sverige. Under 50-talet innebar leukemi en säker dödsdom, men utvecklingen har gått framåt och idag överlever drygt 80 procent.

Joel blev frisk när han var 4 år och under de kommande åren kunde han och familjen äntligen börja leva igen, åtminstone för en stund. När Joel var 8 år började han visa symtom igen och det otänkbara visade sig vara ett faktum.

– Det var nog ingen som trodde att det skulle bli något återfall, men så tog vi prover på vätskan och då var det leukemiceller i den. Jag blev så förbannad, jag var så arg och irriterad, säger Gunilla Danielsson.

I två år behandlades Joel intensivt med strålning, cellgifter och kortison. Han hade nu levt med leukemi och regelbundna läkarbesök i nästan hela sitt liv.

Glömde vad han hette

Gunilla minns speciellt ett tillfälle då hon nästan förlorade sin son, Joel hade fått hjärnhinneinflammation som ett resultat av cancern.

– Jag frågade honom massa saker, vad jag hette, vad han själv hette, var vi bodde, vad han gjorde där, han kunde inte svara på det. Det var jätteotäckt. Så plötsligt så bara vänder han sig om och säger: ”mamma”.

”Känns bra att vara fri”

Joel hade nu överlevt cancern två gånger, och hans mamma har skrivit en bok om decenniet med leukemin. Idag är Joel 12 år, och även fast han gärna vill lämna cancern bakom sig, påverkar den honom, än idag. 

– Jag har ju haft cancer, och de här medicinerna har gjort mig så otroligt kort, eftersom att jag bara har fått ligga i sängen och äta, ta sprutor, ligga i sängen, äta. Det känns bra att vara fri nu så att man slipper sitta inomhus hela tiden, säger Joel Dahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.