Foto: TT.

Kvinna överklagade – får rätt till tandvård

Publicerad

Socialtjänsten i Jönköping ska betala bidrag för omfattande tandvård till en yngre kvinna. Att kvinnan för några år sedan fick bidrag för ett mindre tandvårdsinsats är inget skäl att neka henne bidrag nu, slår Förvaltningsrätten fast i en dom.

Jönköpingskvinnan sökte våren 2014 kommunalt bidrag till tandvård med drygt 8.000 kronor, bland annat för utdragning av några tänder och implantat för ny krona. Men Socialnämnden sa nej med motiveringen att ansökan inte gällde nödvändig eller akut tandvård och att hennes behov av nödvändig tandvård hade tillgodosetts redan 2012.

Men kvinnan överklagade, med stöd av intyg från tandläkare på Landstingets odontologiska institution och Förvaltningsrätten ger henne nu rätt.Motiveringen är att behandlingen är nödvändig för att kvinnan ska tillförsäkras en skälig levnadsnivå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.