Jönköpings kommun tar hjälp av cyklister

Publicerad

Jönköpings cyklister fick tycka till och på många områden vill de se förbättringar. I undersökningen framgår att cykelmöjligheterna i centrala Jönköping är sämre än i övriga delar av kommunen.

Cyklisterna fick i undersökningen svara på hur de ser på cykelmöjligheterna i Jönköpings kommun idag. Bäst omdöme gav cyklisterna sina vardagsrutter, möjligheten att cykla mellan cyklisternas hem och deras ”vanligaste målpunkter”.

Områden som fick sämre betyg av cyklisterna var vinterväghållningen av cykelvägar, tydlighet med var man förväntas cykla, tillgång till stöldsäkra cykelparkeringar, lagning av cykelvägar och acceptabla omledningar av cykelväg vid vägarbete. Dessutom vill cyklisterna se större åtgärder för att minska konflikten mellan cyklister, gående och bilister.

Undersökningen genomfördes av Jönköpings kommun i maj för att få en bild av cyklisternas syn på cykelmöjligheter i kommunen. 558 personer svarade på enkäten. Resultatet ska enligt kommunen påverka utformningen av kommunens kommande cykelplan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.