Foto: Johannes Tolf/SVT

Jönköpings kommun vill återta sin stad

Uppdaterad
Publicerad

Två år i rad har Jönköpings gator fyllts av rasistiska budskap under första maj i samband med att Svenskarnas parti demonstrerat. Nästa år vill kommunen stoppa demonstrationen med ett eget evenemang.

– De två senaste åren har Jönköping varit en ockuperad stad under 1 maj. Nu är det dags att vi återtar staden och visar upp de värden som Jönköpings kommun vill förknippas med och som vi är stolta över. Genom vår tillståndsansökan vill vi samtidigt göra det svårare för nazisterna att upprepa sin demonstration i Jönköping nästa år, säger Mats Green (M), kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun.

Enligt ett pressmeddelande så har kommunledningen planerat frågan om att söka tillstånd för ett eget evenemang under en längre tid. Beslutet fattades av ett enhälligt ledningsutskott i måndags.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Kulturevenemanget kommer att gå under namnet ”Jönköpings många ansikten”.

– I vår kommun får alla plats. Mångfalden som invånare av olika nationaliteter, trosuppfattningar och kulturer berikar och gör Jönköpings kommun till en fantastisk plats att leva och verka på. Detta är tillgångar och värden som vi stolt vill värna och visa upp den 1 maj nästa år, säger Mats Green (M).

Enligt kommunens pressmeddelande så kommer man ta hänsyn till traditionella första maj-demonstrationer så att dessa kan genomföras precis som under tidigare år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet