Foto: Pontus Lundahl/TT

Jönköpingsborna bra på att hantera matavfall

Uppdaterad
Publicerad

Förra året samlade Jönköpingsborna in 6 922 ton matavfall. Det motsvarar 65 procent av kommunens totala matavfall och det innebär att Jönköping är klart bättre än de flesta kommuner.

Jönköping är en av få kommuner i landet som uppnått regeringens mål: att samla in minst hälften av allt matavfall senast 2018.

Insamling av matavfall erbjöds alla kommuninvånare under åren 2008-2010 och i dagsläget sorterar 80 procent av hushållen sitt matavfall i separata papperspåsar.

– Vi har också jobbat mycket mot flerfamiljshushåll och verksamheter. På så sätt har vi fått stora mängder matavfall från flerfamiljsfastigheter, restauranger och storkök, säger Josefin Mattsson som är enhetschef på avfallsverksamheten.

Nära bostaden

Just nu införs fastighetsnära insamling av förpackningar (FNI) i alla villahushåll i kommunen.

– I de områden där vi har infört FNI sorterar drygt 90 procent av hushållen ut sitt matavfall. Det är en ökning med 25 procent sedan vi startade med FNI för ett år sedan, säger enhetschef Ulf Persson.

I samband med FNI ökar återvinningen av förpackningar och tidningar då de blir enklare att sortera. Den mängd avfall som körs till förbränning minskar då med ca 30 procent. Fastighetsnära insamling (FNI) planeras vara infört i hela kommunen under 2015.

Slänger 81 kilo per person och år

I dag slänger vi svenskar 81 kilo matavfall per person och år. Av det är 28 kilo ätbar mat.

Regeringens mål är att hälften av allt matavfall ska återvinnas år 2018.

Fastighetsnära insamling (FNI) är ett insamlingssystem där villahushållen har möjlighet att sortera även förpackningar och tidningar i sitt avfallskärl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.