Peter Höglund, torghandlare

Kassalag skapar förvirring för torghandlare

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor förvirring bland torghandlarna i landet inför den nya lagen om krav på kassaregister som träder i kraft vid årsskiftet. Ingen information har gått ut och Skatteverket skyller på sena beslut.

Från och med den första januari måste alla som bedriver torghandel och som har en inkomst över 178 000 ha kassaregister, men förvirringen är stor inför lagändringen.

Peter Höglund driver tillsammans med sin hustru en handelsträdgård i Jönköping. Redan för sex veckor sedan skev de till skatteverket för att få svar på olika frågor och förbereda sig på de nya reglerna. Men något svar har inte kommit.

–Vi vet inte riktigt vad som krävs av oss – hur redovisning och kontrollen ska gå till. Dessutom är det en massa praktiska saker -  är det till exempel vi som ska stå för elen till kassaapparaterna eller kan vi kräva det av arrangören?

Även kommunen oförberedd

Inte heller kommunens ansvarige för samordning av torghandeln har fått någon information.

–Vi vet inte alls vad som förväntas av oss – ska vi stå för el och ska vi vara involverade i kontroller, frågar sig Niklas Koch som samordnar handeln på Västra Torget i Jönkoping.

Skatteverket medvetna om problemet

Ansvarig vid skatteverket säger att det är först i slutet av december som tolkningen av den nya lagen blivit klar och att det är orsaken till att informationen inte har gått ut i tid.

–Vi kommer naturligtvis att beakta detta och vara väldigt lyhörda för skälen om det nu är så att någon inte skaffat kassaregister, säger Conny Svensson, ansvarig för torghandelsbranschen vid Skatteverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.