53 lag med omkring 250 barn är redo för en hel dag med kidsvolley. Foto: Kristin Renulf

Kidsvolley gör succé i Habo

Uppdaterad
Publicerad

En ny form av volleyboll som är anpassat för barn har blivit mycket populärt i Habo, och under söndagen avgörs Sveriges största turnering i kidsvolley på orten.

Det är Habo wolley som håller i turneringen. Sammanlagt är 53 lag anmälda och omkring 250 barn gör nu allt för att hålla bollen i luften. Kidsvolley är mycket stort i Habo och det är tredje året som turneringen hålls.

– Vi har gjort en medveten satsning i föreningen. Vi har många engagerade barn och föräldrar säger tävlingsledaren Jens Ottosson.

Ny variant

Kidsvolley är en ny spelform som inte funnits så länge och bygger på att barnen till att börja med kastar och fångar bollen, och sedan införs slag stegvis. Man spelar i level-form, alltså nivå efter hur motorisk man är.

– På det här sättet kan alla vara delaktiga på sin egen nivå. Man gör det man klarar av, sedan ökar man level efter förmåga. Det är något som barn känner igen från tv-spel, man ökar level efter hand.

Engagerade spelare

Stämning är på topp med glada barn och många föräldrar på läktarna. Bollar yr i luften i sporthallen och barnens handleder är röda efter intensivt spel.

– Det är jättekul säger nioåriga Saga Abrahamsson från KFUM Jönköping. Vi har vunnit alla våra matcher hittills. Tre stycken!

Habo är föregångsklubb

Kidsvolley kom till Sverige för 10 år sedan. Innan dess var det inte mycket tillväxt inom volleybollen för yngre barn, men Habo wolley har kommit långt med kidsvolley och nu är det hela 200 barn som är under tio år gamla som tränar i föreningen.

– Vi har hjälpt till att utveckla sporten, säger Jens Ottosson. Det är ett barnanpassat spel där man leker sig fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.