Regnbågsflaggan som symboliserar HBTQ-rörelsen. Foto: AFP

Klart med Regnbågsdag i Kalmar

Publicerad

En nybildad förening, Kalmarsund Pride, ska se till att den 12 september blir en dag för HBTQ-personer i Kalmar att manifestera sitt sätt att leva.

– Vi börjar i liten skala och jobbar för att det ska bli en Pridefestival så småningom, säger Andrea Berg, ordförande i nybildade Kalmarsundpride.

Arbetet med att arrangera Kalmars första Regnbågsdag har precis startat. Andrea Berg och de övriga sex i styrelsen ska nu söka pengar, ta fram ett program och se till att så många som möjligt vill vara med den 12 september. HBTQ-personer i Kalmar har inget forum idag, det hoppas Andrea Berg att Regnbågsdagen ska bli.

– Kalmar är en studentstad och bland studenter finns det säkert ett stort behov.

Liten ska bli stor

Andrea Berg har själv varit med på flera Pridefestivaler, både i Sverige och utomlands. Hon talar varmt om festivalen i engelska Manchester, en liten och trevlig festival och hoppas att Regnbågsdagen ska växa till en festival längre fram.

– Bättre att börja i liten skala och göra det bra och sen låta det växa till nånting större.

Kunskap och respekt

Den 12 september blir också en dag för utbildning och upplysning. Studieförbundet Sensus är med och vill sprida kunskap.

– Vår roll i detta är att sprida kunskap om HBTQ-personers rättigheter och respekt för varandra, säger Magnus Folcker på Sensus.

RFSL i Kalmar vill också gärna vara med, men inte som huvudarrangör.

– Vi är en så liten förening än så länge, säger Annelie Skogsberg, ordförande i RFSL Kalmar län. Vi hoppas att vi får jobbba tillsammans med Kalmarsundpride.

– Alla är välkomna med idéer och tankar är välkomna, säger Andrea Berg.

– Det känns som om många är glada över att vi äntligen är igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.