Översvämmat hus i Getinge där människor försöker att räddas det som räddas kan efter den senaste tidens regnoväder. Foto: TT

Regn och översvämningar i Hyltebruk

Publicerad

Hyltebruk i västra Småland har översvämmats. Bäckar och biflöden till Nissan trycker på och i morgon väntas mer regn över området.

Översvämningarna i västsverige når ända upp till Hylte kommun i västra Småland. Gårdagens översvämningar i Hyltebruk håller på att sjunka undan, men redan under onsdagen kan det komma mer regn.

– Under måndagen hade vi översvämningar. Bäckar och biflöden upptröms är uppe på gränsnivåerna, och det går inte att öppna dammarna mer, för då blir det problem nedströms, säger Hyltes räddningschef Magnus Åhman.

Mer regn befaras

Minst 150 millimeter regn har fallit under måndagen och tisdagen och SMHI har uppgraderat till en klass 3-varning för den nedre delen av Nissan som har stigit till extrema nivåer.

– Vi hoppades att vi klarat av det värsta nu. Men om det kommer mer regn i morgon så kan det snabbt bli värre igen, säger Mikael Andersson som är räddningsledare i Hylte kommun.

Vattenfyllda källare

Flera villor i Hyltebruk har vatten runt sina hus och i sina källare.

– Vi har ett 20-tal översvämningar i villakällare, där det står pumpar och jobbar för att hålla undan vattnet så gott det går, säger räddningschefen.

Räddningstjänsten har hittills haft fullt upp med att försöka hålla undan allt vatten, och det kan bli värre.

– Vi har inte nått kulmen, det kommer troligen mer regn under onsdagen, befarar räddningschefen Magnus Åhman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.