Foto: SVT

”Utrustningen gör inte lyftet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är skillnad i styrkelyftning att tävla med eller utan utrustning. Per Erik Söderlund upplever att den klassiska styrkelyftningen blivit mer populär den senaste tiden.

– Jag vet inte riktigt varför, men det klassiska lyftet har växt det senaste året, vissa kallar det ”riktig” tävling då det är minimalt med utrustning, säger Per Erik Söderlund på Sydöstra styrkelyftförbundet.

I klassiskt lyft så är endast bälte och hanledslindor tillåtna.

Måste klara alla tre delmoment

Under tävling gör styrkelyftaren nio lyft, i knäböj, bänkpress och marklyft, tre försök i varje. Det finns en huvuddomare och två andra domare.

– De har en varsin lampa och kontrollerar att lyften eller knäböjen gått rätt till, minst två vita lampor krävs för att få godkänt. Du måste godkänt i knäböj för att få gå vidare till bänkpress och så vidare.

Lottning kan avgöra vinnare

I både klassiskt lyft och styrkelyft med utrustning är det den person i samma viktklass som lyfter tyngst som vinner.

– Väger de tävlande lika mycket och har lyft exakt lika tungt är det lottningen som görs innan eller vid invägningen som avgör vem som vinner.

Utrustningen som finns för att hjälpa till så som bänkpresströja, handledslindor, knäböjsdräkt och även dräkten(trikån) måste vara godkänd av det internationella Styrkelyftförbundet, IPF, för att få användas i tävlingen.

– Utrustningen kontrolleras vid invägning och bokförs noga till och med färgerna för att den som tävlar inte kan byta ut utrustningen till tävlingsdags, säger Per Erik Söderlund.

Utrustningen måste tränas in

Hur stor hjälp är utrustningen?

–  Det varierar från person till person. Det kan röra sig om att den tävlande orkar lyfta 20 kilo til men för vissa uppåt 45-50 kilo. Det är olika tillverkare för utrustning och dräkter och det avgör hur den sitter på olika kroppsformer. Men du kan inte lyfta tungt bara för att du har bra utrustning, det är något som man tränar in sig i.

Tävlingsreglerna

Här finns en pdf utförligt vilken utrustning och dräkter som är tillåtna och även hur domarna dömer.

http://iof3.idrottonline.se/SvenskaStyrkelyftforbundet/Forbundet/Kommitteer/Domarkommitten/Tavlingsregler/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.