Foto: TT

Klokt simma nära stranden

Uppdaterad
Publicerad

Juni blev en mycket svart månad, och hittills i juli har minst sex personer rapporterats drunknade.

Många gånger är det trötthet som ligger bakom olyckorna när någon är ute och simmar på djupt vatten.

I juni drunknade 21 personer, den högsta siffran på 15 år. I de allra flesta fallen rörde det sig om män.

Ju varmare väder desto fler badrelaterade drunkningstillbud brukar det bli, och hittills i juli har flera personer drunknat under simturer. Och värmen väntas fortsätta, enligt SMHI som uppger att ett mäktigt högtryck är på väg in över landet.

I vissa fall kan dödsfallen handla om sjukdom men oftare rör det sig om ren trötthet när människor dör på djupt vatten, enligt Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.

– Det är sällan det är en hjärtinfarkt som gör att folk drunknar. Oftare handlar det om dålig kondition. Hade du varit på land hade du stannat och satt dig ner en stund, är du på grunt vatten kan du sätta ner fötterna och vila. Men på djupt vatten går inte det.

Andas in

I det läget är det lätt att hamna i panik. Det blir en ond spiral som gör att du förbrukar mer energi och blir ännu tröttare.

– Den energin kanske hade räckt till att lägga sig på rygg och paddla sig in.

Rådet till den som blir trött är att lägga sig på rygg och ta ett djupt andetag. Det räcker ofta med ett par välfyllda lungor för att flyta ganska bra, eller motsvarande två luftfyllda enliters mjölkpaket, säger Anders Wernesten.

Han tycker det kan vara en bra idé att ta med något att flyta på.

– Tar du två en och en halvliters petflaskor fyllda med luft så flyter du bra. Man kan bogsera ett par flaskor efter sig om man nödvändigtvis måste ut och simma på djupt vatten.

Färre barn hittills

För barn i åldern ett till sex år är drunkning den vanligaste dödsorsaken. Men hittills i sommar har det varit få olyckor med barn inblandade. Kanske har de senaste årens säkerhetskampanjer slagit igenom, resonerar Wernesten.

Svårare tycks det vara att nå äldre män, som ofta överskattar sin egen simförmåga.

– De har gjort likadant hela livet och har överlevt. Så de tänker fortsätta med det.

Simma lugnt

  • Simma inte utan att ha något sällskap på land. Men tänk på att det inte automatiskt är säkrare att vara två ute på djupt vatten. Risken är att båda råkar illa ut om någon drabbas av panik.
  • Simma längs med stranden och där du bottnar, så att du kan sätta ner fötterna om du blir trött.
  • Om du får kramp i vaden på djupt vatten: ta tag i tårna och dra.
  • Om du blir trött, lägg dig på rygg och paddla långsamt in till land med liksidiga armrörelser, så förbrukar du minst energi.
  • Försök att hålla dig lugn, så sparar du bäst på krafterna.
  • Ligger du på rygg med lungorna fyllda av luft har du goda förutsättningar att flyta.
  • Om du ska simma lite längre, ta med något att flyta på. Till exempel en boj eller två luftfyllda petflaskor på släp. Det räcker med två enliters mjölkpaket med luft för att hålla en vuxen person flytande.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.