Foto: Polisen

Åtalade dränkte böcker i kokain

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer, två män och två kvinnor, åtalades i dag vid Växjö tingsrätt för grova smugglings- och narkotikabrott. Två av dem betraktas som huvudmännen i en omfattande narkotikahärva.

Böcker med sidor indränkta med kokain ska ha skickats från Colombia till Sverige och till Växjö där narkotikan åter extraherades.

– Det är mycket ett mycket avancerat sätt att smuggla kokain. säger kammaråklagare Emma Berge till SVT:s Smålandsnytt. Jag tror inte att det förekommit i Sverige på 20 – 25 år fortsätter hon.

Bollar indränkta med kokain

I december påträffades bollar indränkta med kokain och ytterligare närmare ett hekto narkotika under ett polistillslag mot en bostad i Växjö.

Hittills kan de fyra bindas till att ha smugglat in 480 gram kokain men det finns misstankar om att det kan röra sig om betydligt större mängder.

Utredningen är på cirka 1500 sidor. Totalt har mellan 15 och 20 personer hörts och i spåren av de förhören räknar polisen med att ytterligare personer kan komma att åtalas misstänkta för narkotikabrott, vapenbrott och olaga hot.

– När det gäller narkotikadelen så är det här den största utredning Kronobergspolisen någonsin gjort när det gäller kokain, säger Emma Berge. Det är ju alltid allvarligt med narkotikabrott men jag tycker att det är extra allvarligt att man lyckats smuggla in kokain till Sverige.

Kokain

  • I dag kostar ett gram kokain i Växjö cirka tusen kronor.
  • I Colombia kostar ett helt kilo kokain lite över 10 000 kronor.
  • Kokain utvinns och framställs ur bladen från kokabuskar.
  • Insmugglade böcker indränkta i kokain påträffades av polisen i Göteborg för cirka 20 år sedan.

Källa: Polisen i Växjö (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.