Kom inte fram till 112 – fick hämta brandmännen själv

Uppdaterad
Publicerad

En mindre brand i köket utvecklade sig till en omfattande brand medan kvinnan som bodde i huset desperat försökte komma fram på nödnumret 112.

När en kvinna kom hem till sin villa utanför Oskarshamn på måndagskvällen upptäckte hon att det brann i köksfläkten. Hon ringer SOS Alarm för att få hjälp men i luren tutar det upptaget. Eftersom kvinnan inte lyckas komma fram på 112 fick hon istället själv åka de dryga fem kilometrarna till Räddningstjänsten för att hämta brandmännen. När Räddningstjänsten kommer fram till huset hade branden tagit sig rejält.

– Det var öppna lågor i husgaveln och elden gick upp mot taknocken, säger insatsledaren Johan Erlandsson.

”Inget fel”

Men enligt SOS Alarms presstjänst ska ett larmsamtal ha kommit in på larmnumret 112 och de skickade då meddelandet vidare till Räddningstjänsten som åkte dit. SOS Alarm säger vidare att det inte varit några problem med telefonerna och att det inte har varit något konstigt med just det här larmet. Men insatsledaren Johan Erlandsson på Räddningstjänsten håller inte med.

– Det är fler grannar här som vittnar om att de inte kom fram på telefonen, säger Johan Erlandsson.

Skadorna blev omfattande och det kommer förmodligen att dröja innan familjen kan flytta in i huset igen.

– Ena gaveln och halva taket är genomobrunnet och förstört. Huset kommer inte att behöva rivas om man säger så, men skadorna är stora, säger Johan Erlandsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.