Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund (S) Foto: Arkivbild SVT

Wretlund (S) vill inte spekulera om OKG

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftverket i Oskarshamn har de senaste två åren gått med förlust på över 2,5 miljarder kronor. Enligt energiexperter riskerar minst en kärnkraftsanläggning att stängas och där ligger Oskarshamn 1 i riskzonen.

SVT avslöjade i går att kärnkraftverket i Oskarshamn går med miljardförlust. Ledningen för Eon, huvudägare till kärnkraftverket i Oskarshamn, är bekymrad för framtiden.

Energiexperten Jonas Almquist säger att när miljardbelopp ska investeras för att öka säkerheten i anläggningarna finns risken att en eller flera reaktorer kan stängas. Där ligger O1:an i farozonen, enligt Eon.

200 jobb står på spel

På OKG jobbar i dag 900 personer. Ytterligare 400 har Simpevarpshalvön som arbetsplats men jobbar på andra företag. På O1:an jobbar enligt uppgifter från OKG 200 personer. Men Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund (S) vill inte spekulera i hur en stängning av O1:an skulle påverka Oskarshamns kommun.

– Jag vill inte spekulera i detta, det är inte min sak. Det är också svårt att säga hur det skulle påverka arbetsmarknaden i dagsläget, säger Peter Wretlund.

– Det vi kan konstatera från kommunens sida är att det hade varit roligare om de går plus än minus, men vi överlåter de ekonomiska bedömningarna till ägarna, säger Peter Wretlund (S) kommunalråd i Oskarshamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.