Kraftig ökning av vildsvinsskadade hundar

Publicerad

Att jaga vildsvin kan ha sina risker, framför allt för hundarna. Sedan mitten av 2000-talet har det skett en dramatisk ökning av antalet jakthundar som skadats vid vildsvinsjakt.

Under 2014 inrapporterades 138 fall till försäkringsbolaget Agria, en fördubbling mot året innan. År 2006 var det endast fyra skador orsakade av vildsvin. Att en så stor ökning skett beror naturligtvis på att vildsvinsstammen ökat med ökad jakt som följd.

Smålandsnytt har träffat Indra av rasen wachtelhund som för två månader sedan blev attackerad av vildsvin och fick allvarliga bitskador på bakbenen. Men utan skyddsväst hade det kunnat gått mycket värre.

– Hon hade varit död, västen var revad från ena ändan till den andra, hon hade blivit uppsprättad hela hunden, säger Indras husse Stefan Crambé.

Indra blödde mycket kraftigt och var nära att dö till följd av blodförlusten men är idag fullt återställd och är lika ivrig att jaga igen.

Två-fyra skadade per helg

På Läckeby djursjukhus kommer det varje vecka in jakthundar med skador efter närkontakt med vildsvin.

– Det handlar om att under helgerna när det är flest som kommer in så kan det vara mellan två och fyra stycken oftast, säger Jens Stetter, veterinär på djursjukhuset.

För att undvika skador så långt det går är det viktigt att hunden är vältränad både till kondition och för vildsvinsjakten. Att använda skyddsväst och ha med förstahjälpen-kit om hunden trots allt skulle bli skadad är viktigt. Och även att vara förberedd på att en skada kan ske.

– Åk aldrig och jaga utan att ha bränsle så du tar dig till närmsta veterinärstation och ha koll på vilka som är öppna dygnet runt, säger Indras husse Stefan Crambé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.