100 skelett i Ikea-kassar i kyrka

Uppdaterad
Publicerad

I några Ikea-kassar, dolda under en presenning, ligger kranier och andra skelettdelar efter ett 100-tal människor i källaren till Kläckeberga kyrka norr om Kalmar.

Skelettdelarna har blivit liggande där i fem år då kyrkans entré byggdes om och stora mängder människoben grävdes upp. De förmodas vara medeltida.

– Det är väldigt olyckligt att det blivit så här. Man kan säga att det har fallit mellan stolarna. Det säger arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay om de skelettdelar som blivit stående i några Ikea-kassar i källaren till Kläckeberga kyrka norr om Kalmar, till SVT Smålandsnytt.

Skeletten grävdes upp 2009 och det rör sig om kvarlevor från cirka 100 personer uppskattar arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay från Kalmar läns museum. Det var han som utförde utgrävningen men det är länsstyrelsen som tar beslut om var och när de ska återgrävas.

Daterade till 1400-talet

– Jag lämnade över ärendet men jag har varit medveten om att de ligger där och jag förstår att många kan tycka det är makabert, säger han till Smålandsnytt.

Skelettdelarna som Ludvig Papmehl-Dufay gissar kommer från någon gång mellan 1400-talet fram till 1700-talet ligger nu i några Ikea-kassar.

– Från början låg benen i vanliga kassar men de var för tättslutande och det fanns risk för mögel. Därför flyttade kyrkogårdsförvaltningen över dem i Ikea-kassar.

Länsstyrelsen har bollen

Han tror att anledningen till att de inte grävts ner är att det var ett så stort antal och man inte visste var på kyrkogården man skulle gräva ner dem.

Själv kan han inte göra något åt saken men han hoppas att kvarlevorna nu grävs ner så snart som möjligt.

– Kalmar läns museum har inte något ansvar, bollen ligger hos länsstyrelsen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.