Krav på förbud mot rattsurfning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och NTF i Jönköping kräver nu ett totalförbud mot användandet av mobiltelefon under körning för att minska olyckor till exempel under trafiktäta helger som jul och nyår.

Om en förare tittar på sin telefon under två sekunder hinner bilen rulla 22 meter vid en hastighet av 40 km i timmen, enligt Transportstyrelsen.

Sverige är ett av få länder i Europa där så kallad rattsurfning inte är förbjudet. Endast om föraren använder sin mobil och tappar kontrollen över fordonet kan polisen bötfälla. NTF och polisen i Jönköping vill se en betydligt strängare lagstiftning.

– Vi vill ha ett totalförbud. Endast handsfree vid samtal annars ska telefonen ligga i fickan eller i ett fack i bilen, säger Daniel Qvarnström, projektledare på NTF i Jönköping.

Kan ha avskräckande effekt

Under de stundande helgerna med jul och nyår när trafiken ökar och det är mörkt och halt, ökar risken för olyckor. Då gäller det att vara extra vaksam säger Daniel Qvarnström.

– Tittar man bort en kort stund kan det få förödande konsekvenser. Många tänker nog inte på hur illa det kan gå.

Rolf Högberg arbetar som trafikpolis i Jönköping. Han menar att en strängare lagstiftning skulle ha en avskräckande effekt och på så sätt rädda liv.

– Trafikanten vill göra rätt. Men finns det inget förbud så tror man att man klarar av att surfa och köra samtidigt. Det hade dessutom varit lättare för oss att övervaka om lagen blir tydligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.