Polisanmäld trots fel av Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Petrus Jakobsson i Borgholm polisanmäldes och krävs på nästan 100 000 kronor trots att det var Arbetsförmedlingen som talade om för honom hur han skulle fylla i sina kassakort. Dessutom utesluts han ur a-kassan.

Petrus Jakobsson har varit deltidsarbetslös i flera år. Han hade en tjänst som motsvarade ungefär 60 procent inom omsorgen i Borgholms kommun där han ringdes in vid behov. Däremellan fick han a-kassa.

Fick råd av arbetsförmedlaren

Men enligt reglerna så får den arbetslösa bara stämpla och jobba samtidigt i 75 dagar. Därefter försvinner stämplingsrätten även om den arbetslöse bara jobbat 40 minuter under veckan. På Arbetsförmedlingen fick Petrus då rådet att flytta timmar mellan de olika veckorna.

– Jag frågade flera gånger om det verkligen var rätt att göra så här. Och det sa de att det var eftersom jag annars inte skulle ha fått några pengar alls för de veckor då jag jobbat väldigt lite, berättar en uppgiven Petrus Jakobsson för Smålandsnytt.

Erkänner fel

Den totala tiden stämde. Men när a-kassan upptäckte att det Petrus rapporterat in till dem inte stämde med hans arbetsgivareintyg så polisanmälde de Petrus. De krävde också tillbaka pengarna och uteslöt honom. Detta trots att Arbetsförmedlingen har erkänt att de gav Petrus fel instruktioner om hur han skulle fylla i sina kassakort.

Slapp halva

Petrus överklagade ärendet till förvaltningsrätten. De gav honom delvis rätt och ogiltigförklarade uteslutningen och beslutade att han bara skulle betala halva summan.

Men nu har kammarrätten avgjort frågan igen. De menar att hela summan ska betalas och att uteslutningen var giltig. Kammarrätten tycker inte att det spelar någon roll att Arbetsförmedlingen har erkänt att de gjort fel.

Tog banklån för att klara skulden

Det som återstår för Petrus nu är antingen att överklaga till högsta förvaltningsdomstolen eller att driva krav mot Arbetsförmedlingen i en civilrättslig process.

– Men om jag förlorar då får ju jag själv stå för rättegångskostnaderna och det vågar jag ju inte riskera, säger Petrus, som tagit ett banklån för att betala skulden till a-kassan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.