Kriminell man slåss med nazister i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En tungt kriminellt belastad man från Kalmar är just nu på plats i Ukraina för att strida med en nazistbataljon.

Den 31-årige mannen beskrivs som en av de mest kriminella och våldsbenägna personerna i Kalmar. I sociala medier har mannen lagt upp bilder på sig själv i full stridsmundering där han berättar varför han lämnat Kalmar för att ansluta sig till Azovbataljonen, ett förband som har 300 frivilliga och har nära relationer till nazistiska organisationer i Ukraina.

– Anledningen till att jag kom till Ukraina är att jag känner kärlek för ukrainska folket, jag oroar mig för Putin. Jag oroar mig för vad han planerar för Europa och Ukraina. Han är en kommunist, säger mannen i en intervju på YouTube.

Krimkonflikten

Tidigare dömd

Mannen har stått inför rätta flera gånger misstänkt för bland annat anstiftan grov misshandel, övergrepp i rättssak, vapenbrott och narkotikabrott.

– Han var president i en kriminell organisation i Kalmar under en tid, som försökte se på samma affärsmetoder som Hells Angels och Bandidos och dem, säger åklagaren Johan Henningsson.

”Min mamma är orolig”

Säpo räknar med att ett 30-tal svenskar har rest till Ukraina för att delta i striderna.

– Min mamma är orolig för att jag kom hit, men hon förstår och stöttar mig, säger mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet