Foto: Henrik Montgomery/TT

Kvinnor i Oskarshamn mest sjukskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorna i Oskarshamns kommun har högst sjukfrånvaro i hela Kalmar län.

Mer än dubbelt så många kvinnor som män är sjuka i Oskarshamns kommun, visar Försäkringskassans sjukpenningtal från augusti i år. Kvinnorna i Oskarshamn ligger högst i länet och långt över riksgenomsnittet.

Många av de med hög sjukfrånvaro arbetar inom omsorgen i kommunen.

– Jag kan konstatera att vi har många sjukskrivningar i vår förvaltning, särskilt bland de som arbetar med funktionsnedsatta, säger Elisabeth Larsson, Socialchef Oskarshamns kommun.

Vad sjukskrivningarna beror på vet hon inte. Men det handlar om båda korta och långa sjukskrivningar.

– Vid en frånvaro på mer än sex enstaka tillfällen under ett år, så har vi hälsosamtal med våra anställda, så det är ett sätt vi tittar på det, säger Elsiabeth Larsson.

Kommunen utreder de höga antalet sjukskrivningar

Just nu har Oskarshamns kommun skickat ut enkäter till sina anställda både på arbetplatser med hög sjukfrånvaro och med låg sjukfrånvaro.

– Vi hoppas att vi kan se vad det här beror på och jämföra enkäterna med varandra och förhoppningsvis kunna dra slutsatser av dem, säger hon.

Planen är att arbetet ska vara klart i mitten på november. Elsiabeth Larsson vill inte spekulera kring varför så många fler kvinnor i Oskarshamns kommun är sjukskrivna än andra men säger att de har mest kvinnliga anställda.

– Vi har också genomgått ett stort förändringsarbete förra året som går ut på att spara 50 miljoner inom omsorgen fram till 2016. Det har gjort att vi får arbeta på ett nytt sätt, personalen har blivit färre och vi får samarbeta mer över enheterna. Förändringar kan vara jobbigt för vissa, säger Elisabeth Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.