Staens veterinärmedicinska anstalt tar prover på rävar för att se om de hittar dvärgbandmasken. Bilden är från 2011. Foto: Erik Ågren/SVA

Ingen dvärgbandmask i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Ingen dvärgbandmask hittades i Växjö kommun i Statens veterinärmedicinska anstalts treåriga studie.

Den fruktade dvärgbandmasken är fortfarande väldigt ovanlig i Sverige. Det visar en treårig studie som Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) publicerade på måndagen. Parasiten, som sprids främst av rävar, hittades i bara tre av 2 779 prover som analyserats.

De tre positiva proverna kommer från kommuner där dvärgbandmask hittats tidigare: Uddevalla, Katrineholm och Gnesta. Sedan de första fynden av rävparasiten gjorts 2011 har dvärgbandmask påträffats även i Borlänge kommun och Växjö kommun.

Parasiten funnen i Växjö

Men Sveriges Lantbruksuniversitet har i en annan undersökning hittat dvärgbandmask i de norra delarna av Växjö kommun. Det rapporterade Smålandsnytt i höstas.

Hur kan det komma sig att SLU hittade spillning med dvärgbandmasken i våras, men att ni inte hittade någon nu?

– Det är olika prover och olika undersökningar. Vi har gjort det på uppdrag av Jordbruksverket och i de pengar vi fått där och de prover vi har tagit har vi inte funnit parasiten. Det betyder inte att den inte finns där. Vi har begränsade möjligheter att samla in så mycket prover som skulle behövas för en grundlig undersökning, säger biträdande statsveterinären Erik Ågren på SVA.

SVA har samlat in närmare 3000 prover. Men Erik Ågren menar att de skulle behöva samla in tio gånger så många prover för att kunna dra några säkra resultat.

Samlar in döda rävar

– Nu arbetar vi med att samla in rävar fån rävjakten i norra Växjö på uppdrag av Naturvårdsverket. Det är ännu en undersökning vi nu gör för att se om vi finner dvärgbandmasken i rävens tarmar, säger Erik Ågren.

Dvärgbandmask kan spridas även till hund och katt. Hos människor kan den via sina ägg orsaka allvarliga skador, bland annat på levern. Smittade måste ofta genomgå en levertransplantation och kan behöva livslång behandling. Obehandlad är sjukdomen livshotande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.