Foto: SVT/arkiv

Lagändring gör att fler förtalsbrott kan leda till åtal

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kränkningar och hatbrott på sociala medier har medfört att det sedan första juli har blivit enklare för åklagare att åtala. Ytterst få av de anmälda brotten leder till åtal.

Det är svårt att få någon dömd för kränkningar på sociala medier. För att en åklagare ska kunna driva ärendet till åtal krävs att kränkningen är grov. Det kan till exempel handla om att någon lagt ut ett fotografi av sexuell karaktär utan den fotograferades medgivande.

Särskilda skäl

Men för en dryg månad sedan ändrades lagen så att åklagare får större möjlighet att driva förtal på till exempel sociala medier till åtal. Tidigare krävdes särskilda skäl för att få väcka åtal. Nu räcker det att fallet anses vara påkallat av allmän synpunkt.

– Det här kommer säkert innebära att vi kommer att se fler av de här fallen i rätten, säger Jessica Andersson, kammaråklagare i Jönköping.

Allmän synpunkt

Hon berättar att generellt är det är den som blivit utsatt som ska driva fallet rättsligt.

– Det krävs fortfarande mycket för att vi ska kunna driva ett ärende till åtal. Det räcker inte att någon blivit kallad för hora, säger Jessica Andersson.

Så säger lagen

Utdrag ur Brottsbalken 5 kap 5§

Brott som avses i 1-3 §§ får inte åtalas av någon annan än målsäganden. Om brottet riktar sig mot någon som är under arton år eller om i annat fall målsäganden anger brottet till åtal, får dock åklagaren väcka åtal om detta anses påkallat från allmän synpunkt och åtalet avser

1. förtal och grovt förtal,

2. förolämpning mot någon i eller för hans eller hennes myndighetsutövning,

3. förolämpning mot någon med anspelning på hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse, eller

4. förolämpning mot någon med anspelning på hans eller hennes sexuella läggning.

Har förtal riktats mot en avliden, får åtal väckas av den avlidnes efterlevande make, bröstarvinge, förälder eller syskon och, om åtal av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt, av åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.