”Lägre löner i Kalmar”

Uppdaterad
Publicerad

Ingångslönerna för sjuksköterskor i Kalmar är lägre än i andra delar av landet, enligt demonstranterna.

Ingångslönen för en nyutexaminerad sjuksköterska i Kalmar län är 23.300 kronor, enligt den lokala organisationen ”25Kalmar”.

Det är ”25Kalmar” som arrangerar torsdagens demonstration för höjda ingångslöner.

Redan 2012 arrangerade ”Inte under 24 000-rörelsen” en manifestation för högre ingångslöner i Växjö, men då utan resultat. Enligt en av arrangörerna fick de inget gehör för sin sak av landstinget Kronoberg.

(Rörelsen startade för tre år sedan av sjuksköterskestudenter i Umeå. Då krävde studenterna en ingångslön på minst 24.000 kronor, men förra året höjdes kravet till 25.000 kronor i månadslön i takt med inflationen och samhällets kostnadsutveckling.)

Men rörelsens kamp har gett resultat i andra delar av landet. Nästan var tredje nybliven sjuksköterska i Stockholm har en lön på 25.000 kronor.

Akademiska sjukhuset i Uppsala blev under förra hösten Sveriges första sjukhus att erbjuda sjuksköterskorna löner enligt krav från ”Inte under 24 000”-rörelsen.

Nu har även andra sjukhus runt om i landet börjat erbjuda högre löner, uppger ”25Kalmar”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.