Diagnostiserade hjärnblödning som magsjuka

Uppdaterad
Publicerad

En läkare på Växjö lasarett kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg efter att ha missat en stor blödning i hjärnan på en patient och felbedömt patientens tillstånd som magsjuka.

När en man sökte vård för svår huvudvärk och kräkningar på Centrallasarettet i Växjö, tidigt i höstas, bedömde läkaren det som att mannen drabbats av vanlig magsjuka och skickade hem honom. Trots att mannen var förvirrad och hade en komplicerad sjukdomsbild sedan tidigare, mannen är bland annat by-passopererad, har förmaksflimmer och behandlas med Waran.

Dagen efter kom mannen tillbaka till sjukhuset och först då kunde rätt diagnos ställas på mannen sedan det gjorts en skiktröntgen av mannens hjärna. Han hade drabbats av en hjärnblödning, utlöst av en tumör. Mannen fördes omgående till neurokirurgiska kliniken i Lund och fick vård där.

Inspektionen för vård och omsorg som granskat händelsen riktar kritik mot den läkare som först tog emot mannen och konstaterar att med tanke på patientens tidigare sjukdomar och medföljande medicinering borde ytterligare åtgärder vidtagits tidigare. IVO är kritisk till att det inte gjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.