Blindtarmsoperationer ofta onödiga

Uppdaterad
Publicerad

Antalet blindtarmsoperationer skulle kunna halveras. Det hävdar Jönköpingsläkaren Roland Andersson som forskat på området i 25 år.

– Vi vet att väldigt många blindtarmsinflammationer läker ut av sig själva, bara man ger det lite tid, säger han.

För 30-40 år sedan opererades många med svåra magsmärtor helt i onödan. 30 procent av dem hade inte ens blindtarmsinflammation, hävdar Roland Andersson.

Han har i många år studerat blindtarmen och har kommit fram till att i många fall så ger inflammationen med sig inom några dagar.

– Vi har tagit fram ett scoringsystem som gör att vi snabbt kan bedöma sannolikheten för att en patient har blindtarmsinflammation. Utifrån det bedömer vi om patienten måste läggas in för observation och fortsatt provtagning, säger han.

På många andra sjukhus skickas patienten till röntgen för bedömning och Rolands forskning visar att de sjukhus som använder sig av omfattande bilddiagnostik också opererar i större utsträckning. Mellan 10 000 och 12 000 personer opereras för blindtarmsinflammation varje år.

– Jag är helt säker på att den siffran skulle kunna halveras.

Inte fler brustna blindtarmar

Det har de redan gjort vid Länssjukhuset Ryhov. Hälften så många opereras nu jämfört med fö tjugo år sedan. 

– Vi har inte fler brustna blindtarmar här än på andra ställen och vi slipper också de risker som en operation innebär. Samtidigt sparar vi in mycket pengar, säger Roland Andersson.

Även vid andra småländska sjukhus har man tagit till sig de rön som Ryhovläkarna kommit fram till.

– Vi använder oss av det scoringsystem som läkarna vid Ryhov tagit fram och vi försöker undervisa våra nya läkare i detta, säger Per Weber, överläkare vid Centrallasarettet i Växjö.

– Vi slipper utsätta våra patienter för strålning även om vi nog ännu är för frikostiga med att behandla med antibiotika.

I början av mars disputerar Rolands kollega, Manne Andersson, i ämnet och då hoppas Roland att det ska bli mer gängse sätt att arbeta. 

Men det finns också kritiker. Lars Granström, överläkare vid Danderyds sjukhus, hävdar att bilddiagnostik är snabbt och enkelt och bidrar till att ge rätt diagnos direkt.

– Våra patienter här i Stockholm förväntar sig det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.