Landsbygdsministern vill locka tillbaka ungdomarna

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) presenterade budgeten på Elmiamässan i Jönköping.

Sven-Erik Bucht är norrlänning och har rötter på landsbygden. Han berörde budgeten i vida ordalag.

– Det viktigaste i budgeten är att vi startar arbete med nationell livsmedelsstrategi. Vi måste öka vår självförsörjningsgrad i Sverige, det är avgörande för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsindustri, säger han.

Vill locka tillbaka de unga

När han talade med pressen valde han att lyfta att man satsar 400 miljoner kronor på landsbygdsprogrammet, vilket inbegriper att man ska försöka råda bot på lanthandelsdöden.

– Vi har haft en dramatiskt negativ utveckling de senaste tio åren. Vi vill gå in med 400 miljoner kronor för att stötta lanthandlarna, men också för att bygga ut bredbandet och mobiltelefoninätet. Vi måste ha en modern landsbygd, så vi kan locka tillbaka de unga, säger Sven-Erik Bucht.

Svarar på kritiken

LRF:s ordförande är kritisk till handelsgödselskatten och vägslitageskatten, och det är viktiga frågor för många besökare på lantbruksmässan. Landsbygdsministern berörde inte frågan under sitt tal, enligt honom själv på grund av att skatten blir aktuell först i kommande års budget.

– Vi inför ingen handelsgödselskatt nästa år, men vi bör införa det år 2016. Men vi vill också utreda det så det får miljömässigt bästa effekt. Vägslitageavgiften har vi för avsikt att införa under mandatperioden, men det handlar också mycket om att svensk åkerinäring slås ut mer och mer av osund utländsk konkurrens. Här måste utländska företag vara med och betala, säger landsbygdsministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.