Politiker anmäls efter varnande brev

Publicerad

En privatperson har JK-anmält fem landstingspolitiker i Jönköpings län som skickat ett brev till en medarbetare som i media kritiserat den omorganisation som planeras.

Brevet skickades till en ST-läkare vid Höglandssjukhuset i Eksjö som offentligt i media riktat kritik mot den omorganisation som landstinget planerar för tre av länets sjukhus.

Styrelseledamöterna har enligt anmälan skrivit i ett brev till läkaren:

Sammanslagning av sjukhuskliniker

”Vi tar gärna emot frågor och synpunkter från invånare och även medarbetare, men ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information till invånare och patienter.” Samt: ”Eftersom du representerar flera när du skriver är det bra att du sprider vårt svar till de andra.”

Skulle kunna vara straffbart

Det här har av både läkarfacket, den enskilde läkaren och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tolkats som ett hot om eventuell uppsägning.

Därför vill nu anmälaren att Justitiekanslern (JK) undersöker om de fem ledamöterna passerat gränsen för vad myndighetsföreträdare får säga och om de gjort sig skyldiga till brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Så här sa Nils Funcke i en tidigare intervju med Smålandsnytt:

– Det kan faktiskt uppfattas som en formell varning och därmed så är man verkligen ute och balanserar på vad som eventuellt skulle kunna vara straffbart, säger Nils Funcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sammanslagning av sjukhuskliniker

Mer i ämnet