KD i Jönköpings län gillar Hägglunds flyktingutspel

Uppdaterad
Publicerad

Flera ledande kristdemokrater i Jönköpings län stödjer partiledaren Göran Hägglunds förslag om förändringar inom asyl- och integrationspolitiken.

Kristdemokraterna vill bland annat minska statens kostnader för asylsökande och föreslår sänkt etableringsersättning och tillfälliga uppehållstillstånd.

– Jag tycker att det är mycket bra förslag från Hägglund. Det är väldigt viktigt att vi har den här diskussionen om flykting- och integrationspolitiken, säger Bengt Samuelsson (KD), ordförande i kommunfullmäktige i Aneby.

– Så fort man pratat om det här tycker människor att man är rasist, men så är det inte. Vi måste alla fundera över de här frågorna, fortsätter Bengt Samuelsson.

Samma nivåer för alla

Han säger att det är viktigt att processen att söka asyl skyndas på, han anser att det tar för lång tid idag. När det gäller frågan om sänkt ersättning till ayslsökande har Samuelsson ingenting att invända, eftersom han anser att det är orimligt att den ersättningen idag är högre än vad försörjningsstödet i Sverige är.

– De kan inte få mer än vad våra egna får, så att säga. Alla ska vara lika mycket värda, säger Bengt Samuelsson.

Men kan det inte vara så att försörjningsstödet borde höjas istället då för att få lika nivåer?

– Det är möjligt. Men det är en budgetfråga, det är inte säkert att det finns pengar till det, säger Bengt Samuelsson (KD)

”Bra att frågan lyfts”

Även kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) i Jönköping och kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD) i Sävsjö, tycker att förslaget är bra.

– Jag välkomnar förslaget och blev så glad när jag hörde det. Svensk migrationspolitik har varit ett fiasko. Jag önskar en jämnare fördelning i landet av hur många invandrare vi ska ta emot, säger Stefan Gustafsson.

Hans Jarstig (KD) är tillträdande kommunalråd i Habo och han säger till SVT Jönköpingsnytt att det är bra att frågan om svensk integrationspolitik nu lyfts.

– Det är inte bara SD som ska tala om det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.