Håkan Sandahl, länspolismästare i Jönköpings län. Foto: SVT

Länspolismästare vill se nya arbetsmetoder mot hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Speciella grupper av poliser som jobbar mot hatbrott bör finnas i alla regioner i polisens nya organisation. Det föreslår Håkan Sandahl, länspolismästare i Jönköpings län.

Han utreder hur hatbrottsbekämpningen kan förbättras och har lagt fram ett förslag på Dagens Nyheters debattsida

Nationell samordnare

Utredarna som arbetar mot hatbrott ska ha särskild kompetens och polisen ska arbeta på ett liknande sätt som man gjort i satsningen mot relationsbrott, som enligt Sandahl lett till goda resultat. Han anser vidare att en nationell hatbrottssamordnare bör inrättas inom polisen.

Skärpt straff

Hatbrott innebär att en person begått ett brott mot någon på grund av offrets hudfärg, nationella eller etniska bakgrund, trosuppfattning, sexuella läggning eller könsöverskridande identitet. Om ett hatbrott har inträffat, ska det enligt lagar, praxis och myndigheter leda till att förövaren får straffet skärpt, exempelvis en längre fängelsedom.

Polisen och övriga aktörer inom rättsväsendet har dock fått kritik för att inte i tillräcklig utsträckning använda den lagstiftning som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.