Foto: Peter Gerdehag

Länsstyrelsen polisanmäld efter TV-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste dokumentärfilmen om Hästmannen Stig-Anders Svensson från Råskog i Aneby kommun har Länsstyrelsen i Jönköping polisanmälts för misstänkt maktmissbruk eller tjänstefel.

Filmaren Peter Gerdehags dokumentärer om Hästmannen handlar om lantbrukaren Stig-Anders Svenssons liv och sedermera kamp för att få behålla sina tre ardennerhästar. Filmerna har väckt mycket uppmärksamhet och starka känslor.

Den senaste filmen Hästmannen – sista striden visades i SVT i förra veckan. Kort efter visningen gjorde en privatperson en polisanmälan mot Länsstyrelsen angående misstänkt tjänstefel eller maktmissbruk.

Men polisen ser anmälan som ofullständig och har därför beslutat ta kontakt med anmälaren för att undersöka vad han bygger sin anmälan på. I nuläget är polisen tveksam till om något brott har begåtts.

Djurförbud

Det är fyra år sedan Stig-Anders Svensson fick djurförbud eftersom Länsstyrelsen i Jönköping ansåg att det fanns allvarliga brister i hans djurhållning. Inför hotet om tvångsomhändertagande flyttades hästarna från byn Råskog.

I senaste filmen letar Hästmannen Stig-Anders Svensson efter hästarna som han misstänker har slaktats utan hans samtycke.

Länsstyrelsen ger sin version

I Gerdehags dokumentärer utpekas en namngiven djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen som ansvarig för besluten om djurförbud och förbud för Hästmannen att vistas i närheten av hästarna.

Efter visningen av Hästmannen – sista striden la Länsstyrelsen ut sin myndighetsversion av händelserna kring fallet på sin hemsida. Bland annat skriver Länsstyrelsen att besluten om Stig-Anders Svenssons djurhållning har prövats och fastställts i flera rättsliga instanser samt att hästarna aldrig tvångsomhändertogs utan flyttades från Råskog av Hästmannens vänner och bekanta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.