Foto: TT

Lärarlönerna i Kalmar på väg upp

Uppdaterad
Publicerad

Ingen annan grupp i Kalmar kommun får högre påslag än lärarna i årets revision. Men förskollärare och lärare för grundskolans tidigare år ligger fortfarande under rikssnittet.

Med en lönehöjning på i snitt 2,83 procent får lärarna en höjning som ligger klart över den lägsta garanterade höjningen, det så kallade industrimärket, som ligger på 2,10 procent.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jonas Hellberg (S) vill gärna lyfta fram att detta är en del i en medveten satsning på att lyfta lärarlönerna långsiktigt.

– Vi har haft fel löner tidigare. Från att ha legat under rikssnittet i de flesta lärargrupper ligger vi nu över i de flesta. Det är ett trendbrott, säger han.

Facket frågande

I ett pressmeddelande som Socialdemokraterna skickat ut uppges att Kalmars lärare nu tjänar bättre än i riket. Men det är en beskrivning som Lärarförbundet Kalmars ordförande Yvonne Håkansson ställer sig frågande till.

– Den rubriken håller jag inte riktigt med om. Inte så länge det finns stora grupper som ligger under rikssnittet, säger hon med hänvisning till förskollärare och lärare för grundskolans tidigare år.

Satsning fortsätter

Yvonne Håkansson betonar att hon tycker att det är bra att kommunen långsiktigt satsar på lärarnas löner, men att denna satsning behöver fortsätta, något som Jonas Hellberg instämmer i.

– Det är en bit kvar. Vi ska fortsätta kämpa, framför allt med förskolelärarna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.