Livet har stannat för Billie

Uppdaterad
Publicerad

Många är de unga som inte tar sig vidare in i arbetslivet efter gymnasiet. För Billie Johansson, känns det som att hon fastnat.

Billie Johansson är en del av siffran 22 procent arbetslösa unga i Västerviks kommun. Varje dag går hon till Knutpunkten, en av kommunens satsningar för att minska arbetslösheten. Dit kommer de som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Billie Johansson arbetar på Återbruket, en av Knutpunktens verksamheter.

Fokus arbete

”Livet stannar ju”

Här erbjuds de arbetslösa en sysselsättning genom att laga och sälja vidare allt från möbler till elektronik. Men någon lön får Billie Johansson inte, utan socialbidrag.

– Livet stannar ju liksom. Man får inte tag i något jobb, man fortsätter söka. Det är helt fel, det ska ju hända något men man stannar kvar och är arbetslös, säger Billie Johansson.

Önskar en riktig lön

Hon hoppas på att hitta ett jobb med en riktig lön.

– Alla jobb som kommer kräver körkort och utbildning. Man ska vara 20 år och ha tio års erfarenhet, jag förstår inte hur det går ihop, säger Billie Johansson.

#dinröst

Dela din berättelse, delta i diskussioner och ta del av synpunkter via #dinröst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet