”Kan få helt orimliga konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att vårdpersonal i Kronoberg ska kunna vägra att genomföra till exempel aborter får idag hård kritik. Bland annat från Centerpartiets centrala ledning i Stockholm.

Det var igår som landstingsstyrelsen i Kronoberg röstade ja till fortsatt utredning av ett förslag från Kristdemokraterna. Partiet vill att vårdpersonal som av etiska eller religiösa skäl inte vill genomföra till exempel aborter ska kunna slippa det.

Centerpartisterna i landstingsstyrelsen finns bland dem som röstade ja till fortsatt utredning av förslaget. Idag får både de och förslaget hård kritik från Centerpartiets gruppledare i riksdagen, som säger att partiet centralt inte gillar förslaget.

Samvetsfrihet

– Vi står inte bakom ett sådant förslag, det kan ge orimliga konsekvenser. Ska en sjuksköterska som tillhör Jehovas vittnen inte utföra en blodtransfusion, ska en katolsk läkare vägra skriva ut preventivmedel. Så kan vi inte ha det, vart ska det sluta, säger Anders W Jonsson (C) gruppledare och ledamot i Socialutskottet.

”Inget fel i att utreda”

Sven Sunesson (C) är förste vice ordförande i landstingsstyrelsen och röstade alltså för fortsatt utredning. Detta trots att han personligen tycker att vårdpersonal inte ska ha rätt att vägra att utföra till exempel en abort.

 – Jag ser stora svårigheter med att införa den sortens regler, säger Sven Sunesson.

Varför har du då sagt ja till Kristdemokraternas förslag om fortsatt utredning?

– Det är inget fel i att utreda. Det som ska utredas är om det överhuvudtaget skulle vara möjligt att införa den här sortens regler. Utredningen hjälper oss sedan när det blir dags att fatta det avgörande beslutet i den här frågan. Det är till hjälp både för den som är för det här och den som är emot.

Även ledamoten Pernilla Sjöberg (M) säger att hon personligen är emot att vårdpersonal ska kunna vägra att utföra vissa arbetsuppgifter. Ändå röstade även hon för fortsatt utredning eftersom hon vill ha in kunskaper om vad till exempel Europakonventionen om mänskliga rättigheter säger om vårdpersonals rätt att vägra arbetsuppgifter.

”De borde ha röstat ner förslaget”

De rödgröna röstade emot förslaget

– Om alla utom Kristdemokraterna nu är överens om att det här i grund och botten är ett dåligt förslag, varför vill man då lägga landstingets resurser på att utreda vidare. Det är fel att använda landstingets pengar till fortsatt utredning. Både Centerpartiet och Moderaterna borde ha röstat ner förslaget, säger Henrietta Serrrate (S) ersättare i landstingsstyrelsen.

De partier som röstade för fortsatt utredning av Kristdemokraternas förslag var Moderaterna och Centerpartiet. Folkpartiet la ner sin röst, medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade mot förslaget.

Även om landstingsstyrelsen nu sagt ja till fortsatt utredning av förslaget blir det i slutändan nya landstingsfullmäktige som definitivt kommer att besluta om förslagets framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samvetsfrihet

Mer i ämnet