Huskvarnasonen Tobias Ludvigsson är svenskt toppnamn i cykel-VM. Foto: TT/Johannes Cleris

Ludvigsson på egen hand i cykel-VM

Uppdaterad
Publicerad

I sitt första VM körde han med etablerade landslagscyklister som Gustav Larsson, Thomas Löfkvist och Fredrik Kessiakoff. Ett år senare är Huskvarnasonen Tobias Ludvigsson ensam svensk i cykel-VM:s linjelopp – och svenskt toppnamn i tempot.

Tobias Ludvigsson är lite uttråkad. Det finns inte särskilt mycket att göra på landslagets anonyma lägenhetshotell, som ligger i ett rätt trist område i León, drygt tio mil öster om VM-staden Ponferrada i den spanska regionen Kastilien och León. Kontrasten mot förra årets idylliska VM-hotell i bergen utanför Florens är stor. Men det är inte bara boendesituationen som är annorlunda för Ludvigsson i årets VM.

I Italien var han svensk cykels framtid. Nu är han plötsligt nutiden, vilket till stor del beror på att övriga svenska toppcyklister haft ett riktigt tufft 2014.

– Det är lite press kanske, jag har inte tänkt på det så, säger 23-åringen från Huskvarna, som inledde säsongen med att ta sin första tävlingsseger som proffs, fortsatte med en otäck krasch i Giro d'Italia, och nyligen avslutade sitt första Vuelta a España.

– Det känns bra, jag kom ur ”Vueltan” ganska bra.

Bra erfarenhet

Tempospecialisten Gustav Larsson skadade ryggen i somras och fick inte åka till VM. Därmed blir Tobias Ludvigsson det stora svenska hoppet i onsdagens tempolopp.

På söndagen är det dags för linjeloppet, där Sverige i fjol ställde upp med Fredrik Kessikaoff, Thomas Löfkvist och Ludvigsson. I år fick landslaget bara en plats, och den gick till Ludvigsson – som inte orkade slutföra det tuffa loppet i Toscana i sin VM-debut.

– Det var en bra erfarenhet förra året ändå. Det var jäkligt hårt i och med regnet på linjet.

Topp 20 är målet

Han tror sig ha mer i kroppen i år.

– Gå i mål känner jag inte ska vara några problem nu när jag kommit ur ”Vueltan” ganska bra.

– Jag hoppas jag ska kunna vara med där uppe och fajtas, topp 20. I tempot och linjet. Det borde vara rimligt.

Fakta: Tobias Ludvigsson

Namn: Tobias Ludvigsson.

Född: Den 22 februari 1991 i Huskvarna.

Familj: Mamma Jessica, pappa Per-Åke och brodern Fredrik, också cyklist.

Klubbar: Jönköpings cykelklubb och Team Argos-Shimano.

Bor: Girona (Spanien) och Jönköping.

Främsta merit: Etapp- och totalseger i femdagarstävlingen Étoile de Bessèges tidigare i år. Körde nyligen Vuelta a España (Spanien runt) för första gången. Har tidigare kört Giro d'Italia två gånger.

Aktuell: En av två svenskar i onsdagens tempolopp i cykel-VM i spanska Ponferrada.

Hans favoriter i tempoloppet: Tony Martin (Tyskland) och Bradley Wiggins (Storbritannien).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.