Foto: Gunnar Lundmark/TT

Lurades av taktvättare

Uppdaterad
Publicerad

En man i Oskarshamn har polisanmält fyra män som erbjöd sig att tvätta mannens tak för en summa pengar. Och som under arbetets gång flera gånger höjde den ersättning de begärde för sitt arbete.

Männen var påstridiga och påstod att det uppstod flera fel under tvättningen som de ville ha extra pengar för. De hade ringt på hemma hos mannen och erbjudit sina tjänster där bland annat taktvätten ingick. Polisen misstänker att det rör sig om samma män som tidigare åkt runt och erbjudit att lägga asfalt hos villaägare.

– Det dök upp förra året, det här med taktvättarna. Det rör sig om samma nationalitet sen tidigare. Det är ett nytt verksamhetsområde för dem, säger Johan Bruun, kommunikatör hos polisen i Kalmar.

På gränsen till olagligt

Polisen har fått in uppgifter om att taktvättarna har knackat på och erbjudit sina tjänster på andra platser i länet. Men anmälan från mannen i Oskarshamn är den första hittills för säsongen. Enligt Johan Bruun kommer det antagligen att bli fler under våren. Men det är svårt att avgöra om det verkligen rör sig om bedrägerier.

– De är hela tiden på gränsen till att vara olagliga. Men det är ju inte straffbart att erbjuda en tjänst och ta betalt för den.

”Sunt förnuft gäller”

Han menar att det hänger på vilket avtal man skriver med taktvättarna och asfaltsläggarna. Från polisen rekommenderar man att ta referenser och och vara noggrann med att ta reda på vem det är man tecknar avtalet med.

– Det är vanligt sunt förnuft som gäller och när något låter för bra för att vara sant så är det också oftast det, säger Johan Bruun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.