Lyckad uppfödning av ekbock

Publicerad

Nordens Ark i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län har nu hittat en metod för att föda upp den hotade större ekbocken, som är viktig för många andra arter.

Djurvårdare på Nordens Ark har nu hittat de första äggen och larverna från ekbockar som fötts upp på Nordens Ark. Uppfödningen har alltså gått en hel cykel.

– Det är en jättebedrift, det är jättekul. Det är precis det som jag och alla i projektet kämpat för. Det är inte många som jobbar med bevarandet av insekter så vi kan inte rådfråga någon eller beställa en bok. Nästan allt vi har åstadkommit här har vi arbetat fram själva under tre års tid, berättar djurvårdaren Jimmy Helgesson.

Dött ut på många platser

De ekbockar man avlat på är hämtade från Polen. Nu ska man istället hämta ett avelspar från Halltorps Hage på Öland, den enda plats i Sverige där de lever.

Större ekbock har tidigare funnits i hela Småland och Blekinge, men dött ut på många platser, troligen på grund av bristen på gamla ekar. Den är viktig för många andra arter eftersom larvernas aktivitet inne i träden ger långa gångar som blir livsmiljö för andra.

Jonas Hedin, ekolog och projektledare på Länsstyrelsen i Kalmar län, skrev det nationella åtgärdsprogrammet för större ekbock redan 2004, och projektet har nu kommit en bra bit på vägen.

– Det har varit en stor utmaning eftersom ekbockarna lever i levande ekar. Man kan inte bara lägga ut någon död stock. Nu har de fått äta färsk, mald ekflis blandat med bananflugemat, berättar Jonas Hedin.

Tre år till utplantering

Det tar dessutom många år innan ekbocken går från larv till skalbagge, ungefär fem år. I labbmiljön har de lyckats minska tidsåtgången till hälften, genom att det är varmare under en längre tid.

Om ungefär tre år är planen att de första avlade ekbockarna ska placeras ut. Det blir i naturreservat i Kalmar och Blekinge län där det finns stora, gamla ekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.