Macken är årets entreprenör

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Bergman, grundare av det sociala företaget Macken i Växjö är vann utmärkelsen Årets entreprenör.

På tisdagskvällen avgjordes tävlingen. Fredrik Bergmna var en av tre företagare som var nominerade till titieln.

-Det känns verkligen skitkul, men bet är inte bara jag som ska ha priset utan alla de som jobbar med macken, säger fredrik till Smålandsnytt.

Under Mackens tak samlas en rad olika verksamheter. Främst är det en second hand-butik, som även har verkstad där saker lagas och får ny design.

Dessutom finns SFI-utbildning och ett företagshotell för att uppmuntra entreprenörsskap.

Fredrik Bergman känner att Macken har varit sättet för honom att kombinera sin samhällskritiska ådra med sin kärlek till entreprenörsskapet.

– Med mitt engagemang i Macken har jag fått ihop mitt liv. Som ung var jag radikal punkare, och mycket samhällskritisk. Jag ville absolut inte förknippas med någon form av företagsamhet, trots att jag var duktig på att sälja saker. Med Macken får jag ihop min politiska vision och min kärlek till entreprenörskapet, säger Fredrik.

En av tre nominerade

I nomineringen till priset Årets entreprenör står det att Macken hanterar utmaningar som varken den privata sektorns företag eller den offentliga sektorns myndigheter klarar av. Där står även att Macken utifrån marginaliserade människors individuella behov skapar arbetstillfällen.

Fredrik Bergman berättar att han känner sig lite malplacerad bland de stora gasellföretagen, men är såklart glad över nomineringen.

– Macken är ju ett gammaldags kooperativ med låg lönespridning. De flesta tjänar mellan 17 000 och 20 000 kronor. De som arbetar här har inte en lyxbil på önskelistan, säger han.

Marie Askelöf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.