Polisen är inkopplad i söket efter mannen Foto: Scanpix

TBC-smittad rymde

Uppdaterad
Publicerad

En man med mycket smittsam tuberkulos har rymt från lasarettet i Växjö. Nu är polisen inkopplad.

Mannen bär på en mycket smittsam variant av lungtuberkulos. Just nu vet inget var han befinner sig. Mannen var tvångsisolerad på beslut av förvaltningsrätten, men lyckades alltså rymma trots flera säkerhetsåtgärder.

–Vi hade tagit bort handtagen på fönstren i rummet och en vakt satt utanför i korridoren. Men på något sätt har mannen fått in ett verktyg och lyckats öppna fönstret, säger smittskyddsläkare Arne Runehagen till SVT Smålandsnytt.

Har rymt förut

De rigorösa säkerhetsåtgärderna var ingen slump. Mannen har nämligen rymt förut. Tidigare i veckan hoppade han ut ur sitt fönster nattetid och försvann. Fyra dagar senare ringde polisen till Växjö lasarett och meddelade att mannen gripits för snatteri.

Poliser kan vara smittade

Poliserna som satt i bilen med mannen följs nu upp under tre månader för att se om de blivit smittade.

Den smittade mannen har också struntat i reglerna som säger att han hela tiden måste hålla sig på sitt rum. Han har vid flera tillfällen gått ner till cafeterian där andra patienter vistas.

För att mannen inte skulle kunna röra sig fritt beslutade smittskyddsläkaren om tvångsisolering, ett beslut som Förvaltningsrätten nyligen fastställde. Men trots säkerhetsåtgärden är mannen nu alltså på rymmen igen.

”Behöver inte vara rädda”

Arne Runehagen tycker dock inte att allmänheten behöver drabbas av panik. Han säger att det ändå krävs en hel del för att smittan ska spridas, trots att den klassas som mycket smittsam.

-Allt är ju relativt. Det krävs att man sitter i samma rum under flera timmar, så risken är liten. Men vi vill ju att risken ska vara noll, därför har vi vidtagit åtgärder.

Mannen är inte svensk medborgare och har under sin tid på sjukhuset sagt att han vill lämna landet.

Under fredag kvällen hade polisen i Växjö ännu inte hittat mannen. Han efterlystes den 25 september.

Fakta: Tuberkulos

*Tuberkulos eller TBC är en infektionssjukdom som vanligtvis drabbar lungorna.

*När en som lider av aktiv lungtuberkulos hostar, nyser, pratar, eller spottar, så utslungas små droppar som kan smitta. En enda nysning kan sprida upp till 40 000 droppar.

*Varje droppe kan infektera en annan person, eftersom den dos som behövs för att starta en infektion är mycket liten, att andas in en enda bakterie kan räcka för att bli smittad.

Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.