Många kommuner i Kronobergs- och Kalmar län står helt utan kvinnlig vd för sina kommunala bolag. Foto: Stefan Gustavsson, TT

Män styr fyra av fem offentliga bolag

Uppdaterad
Publicerad

Det är långt ifrån jämställt mellan kvinnor och män när det gäller vem som leder kommunala bolag i Kronobergs- och Kalmar län.

I Växjö kommun har fyra av tio kommunala bolag en kvinnlig vd. Ingen annan kommun i Kronobergs- eller Kalmar län har lika hög andel kvinnliga vd:ar.

I Västervik däremot finns ingen kvinnlig vd alls i något av de sju kommunala bolagen. Samma sak i Nybro, sju bolag och män som vd i samtliga fall.

Det är nyhetsbyrån Siren som kartlagt hur många kvinnor respektive män som innehar posten som vd i aktiebolag, försäkringsbolag och bankbolag som ägs till 50 procent eller mer av stat, kommun, landsting eller en kombination av offentliga aktörer.

Göteborg mest jämställd

Knappt var femte offentligägt bolag i Sverige har en kvinnlig vd enligt sammanställningen, som gjorts inför internationella kvinnodagen.

Göteborgs kommun är mest jämställd bland de större offentliga ägarna. Helsingborg däremot har ingen kvinnlig vd alls, trots 22 olika bolag.

När det gäller Kronobergs- och Kalmar län är det förutom Växjö bara Kalmar (två av sju), Vimmerby (två av fem) och Alvesta (en av sex) som överhuvudtaget har någon kvinna på posten som vd för något av sina bolag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.