Foto: Maja Suslin/TT

Man ur huse för ljushögtid

Uppdaterad
Publicerad

I kväll glimmar ljusen i mörkret på kyrkogårdar över hela landet. Varannan svensk väntas delta i firandet av alla helgons dag.

Seden att tända ljus vid gravarna tog fart under efterkrigstiden, med inspiration från katolska länder runt Medelhavet. Sedan dess har det hela utvecklats till närmast en folkrörelse. När Som-institutet häromåret undersökte svenska folkets högtidsvanor svarade 51 procent att de tände ljus vid någons grav i samband med alla helgons dag. Dubbelt upp mot andelen som firar nationaldagen.

När det USA-inspirerade halloween-firandet dök upp i Sverige i mitten av 1990-talet växte farhågor om att allhelgonafirandet skulle konkurreras ut. Men det blev tvärtom, enligt Agneta Lilja, lektor vid institutionen för historia och samtidsstudier vid Södertörns högskola.

Tänd ett ljus på webben

– Så blev det ju inte. Det som hände var i stället att allhelgonahelgen upphöjdes som en motvikt till halloween och allhelgonafirandet har eskalerat något alldeles enormt. Fler än någonsin smyckar gravar och tänder ljus.

Nytt för i år är att den som vill även kan tända ett digitalt ljus hemifrån, via Svenska kyrkans hemsida. På fyra utvalda kyrkogårdar finns ljusinstallationer med lampor upphängda i träd. När någon tänder ett digitalt ljus på webben, tänds också en lampa i trädet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.