Foto: TT

Trafikfarligt mobilsurfande trots lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Trots skärpta regler för mobiltelefonanvändning under bilkörning talade runt 20 procent av förarna i telefonen när Jönköpings kommun genomförde en undersökning.

– Mer än var femte använde mobiltelefon samtidigt som de körde bil. Och av dem pratade 13 procent med den i handen vilket kan påverka körningen och trafiksäkerheten negativt. Två procent sms:ade eller surfade med telefonen samtidigt som de körde, säger Henrik Fallegård som är trafiksäkerhetssamordnare på Jönköpings kommun.

Lagen skärptes

Det var i december förra året som de skärpta reglerna i Trafikförordningen trädde i kraft. Enligt de nya bestämmelserna får personer som kör ett motorfordon bara använda kommunikationsutrustning, till exempel mobiltelefon och GPS, om det inte inverkar ”menligt på framförandet av fordonet”. Kritikerna hävdar att lagen är för luddig och Henrik Fallegård vill ha ett mobilförbud likt det som en del andra länder har infört.

– Jag tror att det behövs en tydligare lagstiftning. Man ska komma ihåg att de allra flesta europeiska  länder har till och med ett förbud mot mobilprat i bilen. Jag tror att det är det som krävs, säger Henrik Fallegård.

Kommunens mätning

Jönköpings kommuns undersökning bygger på observation av närmare 6000 bilförare på fyra gator i staden. Undersökningen har genomförts både på morgonen och eftermiddagar, och störst andel mobilanvändning har skett i morgontrafiken. På Järnvägsgatan i centrala Jönköping använde var tredje förare mobilen under morgontrafiken och dessutom satt 4 procent och sms:ade eller surfade.

– Jag är tyvärr inte förvånade över resultatet, avslutar Henrik Fallegård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.