Mattias Karlsson från Rottne ska styra SD

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev det klart att Mattias Karlsson, född och uppvuxen i Rottne utanför Växjö tar över som partiledare för Sverigedemokraterna under Jimmie Åkessons sjukskrivning. Karlsson som efter valet blev gruppledare för Sverigedemokraterna har suttit i riksdagen sedan 2010.

Den tillförordnade SD-ledaren beskriver sig själv som en vanlig kille från landsbygden utanför Växjö. Intresset för Sverigedemokraterna växte fram då han pluggade i Lund och lärde känna Åkesson och den övriga partiledningen. Engagerade sig gjorde han inför valet 1999.

– Det var EU-valet som gällde eftersom jag alltid varit EU-kritisk, och dessutom kulturpolitiken.

Mattias Karlsson tror inte att det tillfälliga partiledarbytet kommer att påverka SD-politiken nämnvärt.

– Vår utgångspunkt, även inför omröstningen om budgeten nästa vecka, är att det ska föras en politik som är så bra för Sverige och Sveriges invånare som möjligt. Det blir även i fortsättningen vår viktigaste utgångspunkt, säger han.

Påverkar privatlivet

Han medger att den plötsliga förändringen i partitoppen kommer att rejält påverka hans eget privatliv.

– Förändringen innebär att jag hamnar mer i rampljuset. Offentlig person har jag varit ganska länge. Men nu blir det mer intressant vad jag gör och säger.

Jag får förbereda mig på att mitt privatliv inskränks, något jag gärna gör för att stötta Jimmie och stötta partiet i den här situationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.