Medlemmar med västar utanför Sal 1 där rättegången hålls

Nödropet: ”Hells Angels slår ner alla!”

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det den första rättegångsdagen i den stora MC-rättegången.

Smålandsnytts reporter Malin Flodén finns på plats i Göteborg och rapporterar innifrån rättegångssalen under dagen. Uppdatera din webbläsare regelbundet för de senaste inläggen.

17:16 Och detta avslutar dagens rapportering från rättssalen.

Mc-bråk i Kalmar

17:11 Inga fler frågor, media lämnar rummet.

17:10 En journalist ifrågasätter vikten av att spela upp samtalen från SOS, som innehöll mycket rädsla. Åklagare förklarar att eftersom många senare varit så rädda att uttala sig, så var det viktigt att spela upp inspelningarna. Det ger en autentisk bild av vad som verkligen hände.

17:06 Det är en väldigt dyr rättegång, som kostar samhället flera miljoner. Åklagarna menar att det står i proportion till vikten av att utreda målet. 

17:05 På frågan om vad om är motivet svarar åklagarna att det inte finns något. Är inte det konstigt – frågar en journalist. ”Det kan man tycka” svarar åklagarna

17:03 Åklagare Adolfsson och Hagman kommer in till media. En journalist frågar om det går att utläsa vem som gjort vad vid attacken. Åklagaren menar att det inte går att säga

16:56 Nu väntar vi på att åklagarna ska komma till salen där media sitter

16:50 Imorgon fortsätter sakframställan och genomgång av skriftlig bevisning. Först på torsdag är det dags för det första målsägandeförhöret. Det är då presidenten i Svineri MC kommer att höras.

16:47 Rättegången kommer att pågå under sex till sju veckor, tre dagar i veckan. Det här är den största rättegången i svensk historia. 

16:46 Ordförande går in och bryter. Rättegången avslutas för idag. Förhandlingar återupptas imorgon bitti klockan 8.30

16:45 Enligt åklagare Adolfsson bevisar detta att den åtalade mannen i fråga är knuten till brottet.

16:43 En av de åtalade hade en vägbeskrivning i fickan som visade vägen till Svineri MC:s lokal. Den åtalades tummavtryck finns på kartan och han har erkänt att det är han själv som ritat den. 

16: 39 Åklagarna kommer att svara på medias frågor en stund efter rättegången.

16:37 Åklagare Adolfsson berättar nu om de fynd som gjorts i bilarna som stoppats av polisen. Förutom diverse vapen, såsom påkar mm, hittades en hel del godis – som överensstämmer med det godis som vittnen uppger att Hells Angels medlemmar köpte på en mack innan attacken ska ha ägt rum.

16:30 Det i sin tur, styrker enligt åklagaren att det är rätt personer som nu sitter åtalade, samt styrker de misstankar man har om vilken flyktväg de tog.

16:29 I en av västarna ska det ha funnits ett fotografi på ägaren av västen, iförd sin väst. Det visas nu upp i rättssalen. Anledningen till att bilden visas upp är att fastställa att det verkligen är Svineri MC:s västar som hittats i pumpen.

16:27 Åklagare Adolfsson pratar nu om de MC-västar som ska ha tvingats av Svineri MC:s medlemmar då de misshandlades. Västarna ska ha dumpats i en pump i närheten, och upptäcktes några dagar senare när pumpen skulle rensas.

16:24 Bland annat ska en av de 19 åtalade ha kastat ut blodiga handskar på väg 25 då de flytt från brottsplatsen.

16:23 Nu lämnar Åklagare Adolfsson själva brottsplatsen och fokusar istället på de fynd, eller slängda föremål, som man misstänker att förövarna har kastat ut från bilen de suttit i när de flydde från platsen.

16:20 Åklagaren berättar vidare att det har hittats påkar och andra föremål som kan ha använts till den misstänkta misshandeln.

16:19 Åklagare Adolfsson berättar bland annat att dörren till svineri MC:s klubblokal har slitits upp. Att det finns blod på flera platser, bland annat på ”scenen” inne i lokalen.

16:18 Åklagare Adolfsson redogör för de fynd som gjorts på brottsplatsen

16:15 Åklagare Adolfsson berättar att man hittat en flaska med DNA på platsen som knyter en av de tilltalade till platsen.

16:14 Åklagaren går nu också in på brottsplatsundersökningen. Ännu en gång ska det bläddras i förundersökningen på dryga 3000 sidor vilket tar lite tid.

16:12 Åklagare Åsa Adolfsson går nu in på jakten på förövarna som senare ledde fram till et gripande. Hon berättar att polisen antagligen mötte förövarna på väg till Smedby utan att veta om det.

16:11 Alla samtal från SOS har nu spelats upp.

16:01 Polisen har kommit till platsen och pratar nu med SOS alarm. Det pratas hela tiden om en allvarlig huvudskada på en person. Detta visar sig Svineri MC:s president.

15:57 Nu spelas samtal nummer 17 upp. En kvinna berättar för SOS att blodet flödar ur huvudet på en person.

15:56 Kvinnan i luren berättar att fyra eller fem personer är skadade. SOS svarar att tre ambulanser är på väg.

15:52 Samtal 14. En kvinna prtatar med SOS som frågar hur många som är skadade. Hon får också frågan om varför HA kom dit. ”För att vi är en klubb de har fått för sig att de konkurrerar med”, svarar hon.

15:50 I samtal 13 hörs en man prata med SOS alarm och han berättar att HA har lämnat platsen. Samtalen kom in 19:48 på kvällen.

15:45 Åklagaren fortsätter att spela upp samtal till SOS. Nu uppe i tolv stycken. Kvinnan som är i luren undrar om polisen är på väg. ”Det bara sprutar blod ur huvudet på en massa folk”, upprepar hon i luren.

15:42 Åklagaren redogör mellan samtalen för vilka tider samtalen kommit in. Hon säger också att många av dem som ringt in inte gått att identifiera.

15:40 Åttonde samtalet spelas upp. En kvinna som låter livrädd gråter och säger att HA är i Smedby och attackerar. ”Det är helt psyko här”, säger hon i luren.

15:38 Samtal nummer fem spelas upp. En man säger att ”Hells Angels är här och slår ihjäl oss” ”Skicka någon fort så in i helvete!”

Samtal nummer sex. ”Det håller på som fan här!” ”De har vapen och grejor alltså, skicka någon nu!”

Polisen frågar hur många HA-medlemmar som är där. Mannen som ringer uppskattar dem till 20-30 stycken.

15:31 Ännu ett samtal spelas upp, den här gånger från en kvinna. ”Det är värsta jävla kaos här!” ”Hells Angels är här och slår ner alla!” ”De slår sönder hela kåken!”, ropar kvinnan i luren.

Kvinnan i luren som nu kopplats till polisen börjar gråta. ”Hells Angels är på uppfarten”, säger hon i luren.

Hon säger också att SOS måste skicka fler ambulanser. Svaret från SOS är att de skickar fler ambulanser.

15:30 En man som är märkbart chockad hörs flåsa i luren. Han säger att en MC-klubb i Kalmar blivit attackerad av 40-50 män. ”Det är jävligt bråttom” upprepar han flera gånger. ”De blöder och springer och skit här”, säger han.

15:28 Åklagare Åsa Adolfsson är nu klar med sin redogörelse gällande attacken. Nu spelas samtal till SOS alarm upp i rättssalen.

15:25 ”En av de misshandlade försökte fly över staketet. Men på andra sidan drogs han ner och misshandlades. Han tvingades också ta av sin väst”, säger Adolfsson.

15:20 Svineris president har fått så allvarliga skador att han troligtvis kommer få men för livet, säger Åklagare Adolfsson. Hon berättar också att de som inte blev misshandlade under attacken tvingades att sätta sig och stirra in i staketet. Även de som blev misshandlade och kränkta fick efteråt sätta sig vända mot staketet.

15:19 Åklagaren har vid flera tillfällen upprepat att ”det inte är troligt att offrens skador uppkommit av misstag”

15:14 Åklagaren berättar nu också vilka psykiska men de misshandlade har fått. Hon berättar också att den DJ som skulle spela på Svineris fest också utsattes för misshandel. Enligt åklagaren lades han upp på en slags trumma på scénen. DJ:n har själv valt att inte delta i förundersökningen. DJ:n har i förhör sagt att han inte minns något från händelsen.

15:12 Åklagare Åsa Adolfsson tar vid där hon slutade innan pausen med beskrivningar om själva attacken.

15:10 Då är vi redo igen.

14:59 Under pausen kan vi kort beskriva hur det ser ut i Göteborgs tingsrätt idag. De 19 åtalade sitter alltså i den så kallade säkerhetssalen med sina advokater. Där finns också rättens ordförande och ett antal häktesvakter. De åtalade får inte prata med varandra, inte ens när de går in och ut ur lokalen.

Media och åhörare sitter i en annan sal med en glasrutan mellan sig. Bakom glasrutan finns flera MC-klubbsmedlemmar som bär västar med olika emblem. Flera gånger under dagen har åhörare lämnat samtidigt som andra fyllt på.

De flesta av Sveriges medier har också representanter på plats.

14:41 Rättens ordförande bryter för en kort paus

14:37 Vid ett av misshandelsfallen ”fick personen att slag med en glasflaska i huvudet innan han lämnades”, säger åklagaren.

14:35 Åklagaren fortsätter att beskriva skador på medlemmar ur Svineri. ”Även här kan skadorna ha uppkommit av ett avlångt trubbigt tillhygge”, säger hon.

14:27 Först berättar hon om Svineri MC:s president som fick föras till sjukhus med livshotande skador. Bland annat efter ett slag i huvudet. ”Skadan har uppkommit av yttre trubbigt våld”, säger Adolfsson. Han ska också ha slagits i ansiktet och släpats utmed marken. Alla beskrivningar baseras på vad rättsläkaren skrivit i sin rapport.

14:25 Åklagare Adolfsson visar nu återigen bilder på Svineri MC:s lokaler. Hon pekar ut ett litet sovrum där flera medlemmar försökte gömma sig vid attacken. Adolfsson går också igenom de åtta som skadades vid attacken.

14:19 Nu märks det också att åhörarna börjar bli trötta och flera har lämnat salen.

14:16 Åklagaren har nu gått vidare till att binda några av de tilltalade till en rastplats utanför Kalmar. ”Det har hittats snus i en av soptunnorna vid Väntorps rastplats som troligen tillhör en av de tilltalade”, säger åklagare Adolfsson.

14:13 Åklagaren säger att Bromölla var en av de misstänkta samlingsplatserna och att polisens provåkning visar att det är rimligt MC-medlemmarna var på väg till Smedby. Alla MC-medlemmar ska också ha stannat vid en mack intill E22:an för att köpa godis och cigaretter innan de fortsatte till Smedby, säger åklagaren.

14:11 Åklagaren lägger nu fram bilder som tagits av vittnen på dessa ”samlingsplatser”. Hon berättar också att polisen provåkt sträckan mellan Bromölla och Smedby. Rättens ordförande undrar ”vad åklagaren vill visa med detta”

14:07 Alla papper är på plats och åklagare Adolfsson redogör nu för telefonkonversationer och SMS mellan de tilltalade under dagen som attacken mot Svineri i Smedby ägde rum. Enligt Adolfsson så startade de tilltalade på olika platser och sammanstrålade sen på ett antal samlingsplatser.

14:03 Återigen en liten paus för att samtliga ska kunna få in rätt papper.

14:01 Nu är åklagare Thomas Hagman klar och åklagare Åsa Adolfsson tar vid.

13:59 När åklagaren fortsätter visa symboler kan vi upprepa att detta är den största rättegången i svensk historia. Åtalen handlar om Grov misshandel, grovt rån och grov skadegörelse efter att ett stort antal personer stormat en fest hos MC-klubben Svineri i Kalmar i maj.

13:53 Det är tydligt att åklagare Hagman är angelägen om att knyta de tilltalade till den organiserade brottsligheten och hells Angels. Han fortsätter att pratat om symboler. Bland annat visar han en tatuering som ska visa klubbtillhörighet.

13:51 De åtalade kommer från klubbar från flera platser i landet. Åklagaren har till en början vänt sig till tilltalade från Skåneregionen, men har nu gått vidare till tilltalade hemmehörande i Stockholmsområdet.

13:48 Enligt åklagaren är siffran 81 ett annat sätt att säga Hells Angels. H är alfabetets åttonde bokstav och A den första.

13:47 Just nu är siffran 81 i fokus. Siffran 81 syns på flera bilder och västar.

13:44 Åklagare Hagman visar också mobilbilder där tilltalade poserar med HA-västar. En av bilderna ska vara tagen på nyårsafton. Bilden visas enligt Hagman efter den tilltalade sagt att han inte äger kläder med MC-emblem.

13:41 Åklagaren visar också upp T-shirtar, livremmar och jackor som han anser knyter de tilltalade till HA. En del av de tilltalade nekar till att sakerna tillhör dem, men de flesta säger att det är deras saker.

13:38 Åklagaren fortsätter visa upp västar och symboler. Samtidigt märks en irritation över det ständiga bläddrandet i pappren. Flera gånger får man stanna upp eftersom många inte hänger med.

13:33 Åklagaren fortsätter visa upp de åtalades västar en efter en. Detta görs för att visa på de tilltalades samröre med HA.

13:32 Åklagaren har nu vänt sig till specifika åtalade. Just nu riktas uppmärksamheten mot en 62-årig Red devils-medlem. Åklagaren visar upp tillhörigheter och västar.

13:30 Åhörare som sitter bakom glasrutan har satt upp fötterna mot glaset och får en tillsägelse från säkerhetspersonalen.

13:28 Åklagaren lyfter fram och rättar vissa fel i stämningsansökan. Det handlar bland annat om felaktigheter i samband med olika beslag. Samtidigt märks det att vissa åhörare börjar tappa intresset.

13:23 Åklagare Hagman presenterar nu telefonlistor som ska visa sambandet mellan de tilltalade och Hells Angels. Den digra förundersökningen fortsätter att ställa till vissa problem då alla har svårt att hänga med i papprena.

13:20 Förundersökningen är oerhört stor och därför har alla inte fått ta med sig alla papper. Rättens ordförande säger till åklagaren att vara tydligare när han byter pärmar så att alla ska kunna hänga med.

13:18 En av de tilltalade ifrågasätter om åklagaren kan hänvisa till papper som de inte fått ta med sig in i rättssalen. En diskussion startar om huruvida dessa papper ska hämtas eller inte.

13:10 Åklagaren berättar att vapnen hittades vid en husrannsakan mot HA:s klubblokal i Helsingborg. Det är en av de klubbar som misstänks vara inblandad i attacken mot Svineri MC. Man har också hittat butterfly-knivar, kofötter och träpåkar säger åklagaren.

13:07 Åklagaren berättar bland annat om en ombyggd ficklampa där spikar monterats fast som en krans runt om lyktan. Han berättar också att det hittats batonger, knivar med mera. Allting visas på bilder.

13:06 Åklagare Thomas Hagman fortsätter där han slutade innan lunchen. Nu pratar han om vad som framkommit vid husrannsakan.

13:03 Rätten återsamlas efter lunchrasten. Media tar plats först och åhörarna kommer in efteråt.

11:36 Rätten tar paus för lunch och samlas igen 13:05.

11:34 Åklagaren fortsätter att prata om hammare och rättens ordförande ber åklagaren förtydliga sambandet med rättegången. Hagman säger att det visar på tillgängligheten inom HA.

11:31 Rättens ordförande ber åklagare Thomas Hagman att avrunda då lunch är planerad till 11:30.

11:30 I en av bilagorna i stämningsansökan finns ett kontoutdrag som visar att en av de åtalade köpte en kulhammare dagen före attacken mot Svineri MC. Åklagaren visar också bilder på olika kulhammare.

11:27 Nu pratar åklagaren om vapen och berättar att kulhammaren är ett vapen som ofta förknippas med Hells Angels. I rapporten som polisen tagit fram står att kulhammaren är ”first weapon of choice” inom HA, alltså något man ofta använder för att bruka våld säger Hagman.

11:26 Åklagaren läser högt ur HA:s motto. Där finns bland annat meningen ”en för alla, alla för en” med.

11:24 Åklagare Hagman hänvisar till MC-klubbarna som en-procentare. Det syftar till att de kriminella organisationerna utgör en procent av samhället med egna regler.

11:19 Västar från respektive MC-klubb visas nu upp i salen där de åtalade sitter. De åtalade sitter inte i samma sal som åhörarna utan finns med via videolänk. Där finns även advokater, målsägandebiträden, åklagare och rättens ordförande.

11:18 De MC-klädda åhörarna som sitter bakom glasrutan lyssnar intresserat och pratar till och från kortfattat med varandra när åklagaren pratar. Då och då hörs ett skratt när åklagaren säger fel på någon av MC-klubbarnas namn.

11:15 Hagman säger att HA står utanför samhället och har egna regler som de följer. Enligt Hagman finns också ett eget straffsystem med böter och olika symbolstraff. ”I värsta fall kan man även dödas” säger Hagman.

11:13 Åklagare Hagman övergår nu att prata om MC-gängen Red & White crew och Red Devils MC. Enligt Hagman syns det tydligt på deras västar att de stödjer HA.

11:10 Hagman pratar också om så kallade hang-arounds. Icke fullvärdiga medlemmar som inte får bära västar och vissa tatueringar.

11:08 Åklagaren redögör för heirarkin inom HA. Det finns en president och ”seargants” som jobbar nära varandra. Det finns också en slags pressansvarig som har kontakt med myndigheter. Hagman gör en jämförelse med gradbeteckningar inom militären. Under rättegången kommer det att redogöras för vilken grad varje tilltalad har.

11:04 Åklagaren beskriverr hur HA är en demokratiskt uppbyggd organisation där varje medlem har en röst.

11:01 Åklagare Thomas Hagman beskriver varför MC-klubbarnas västar är så viktiga, och säger att de har et stort symboliskt värde. Det ska ha varit därför som medlemmarna i Svineri MC tvingades ta av sig sina västar i samband med misshandeln. ”En väldigt kränkande handling i MC-världen” enligt Hagman. I stämningsansökan står att detta är ”ett sätt att stänga ner klubben”.

10:56 Åhörarna som lämnade salen börjar nu återvända.

10:55 Åklagare Thomas Hagman förklarar varför man kan kalla Hells Angels för en kriminell organisation. Han säger att organisationen uppfyller samtliga krav som ställs. Bland annat att man sysslat med organiserad brottslighet under en längre tid och att man hela tiden strävar efter att öka sin makt och sina tillgångar.

10:53 Enligt Hagman är Red & White crew och Red Devils MC direktstyrda av Hells Angels.

10:51 Thomas Hagman säger att organisationen Hells Angels etablerade sig i Sverige på allvar under 1990-talet. Uppgiften baseras på rapporter från svensk och utländsk polis. När Thomas Hagman berättar om organisationen lämnar nästan hälften av åhörarna rättssalen.

10:49 Åklagare Thomas Hagman tar nu vid. Han slår ännu en gång fast att Red & White crew och Red Devils MC är undergrupper till Hells Angels och hänvisar till en rapport som rikspolisstyrelsen har gjort.

10:47 Åklagare Åsa Adolfsson går nu igenom hur Hells Angels och dess undergrupper är uppbyggda.

10:45 Samtidigt inleddes polisens arbete som ledde till at flera bilar kunde stoppas, och de misstänkta gärningsmännen som satt i bilarna kunde gripas.

10:44 Åklagaren beskriver hur flera personer ringer SOS efterattacken. Både människor som varit på festen och närboende grannar. Efter samtalen skickas ett antal ambulanser till platsen.

10:42 Åklagare Åsa Adolfsson säger att det kan finnas fler målsägande som inte vågar träda fram.

10:39 Enligt åklagaren var det en väl planerad attack som riktades speciellt mot sex av Svineri MC:s medlemmar. Enligt åklagaren gav sig flera personer på respektive medlem. De målsägande ska ha blivit slagna med tillhyggen och tvingats ta av sig sina västar med Svineri MC:s emblem på.

10:38 Åklagaren beskriver nu själva attacken. Hon säger att flera av gästerna på festen trodde att det var ett skämt när 30-35 personer kom in iklädda rånarluvor.

10:36 Åklagaren visar på en karta hur MC-gängen kom fram till lokalen. Hon visar också en bild på hur Svineris lokaler ser ut.

10:34 Åklagaren berättar att medlemmar ur de olika MC-gängen träffades och åt frukost ihop innan de gav sig av mot Smedby. Hon berättar också om en vägbeskrivning som har hittats som beskriver vilken rutt MC-gången tog till Svineris klubbhus i Smedby.

10:32 Åklagaren går igenom registreringsnummer på bilar som senare dök upp på festen i Smedby.

10:31 Åklagaren berättar om festen som arrangerades i maj, där medlemmar från flera delar av landet var med.

10:28 Åklagare Åsa Adolfsson tar vid igen. Hon beskriver nu Svineri MC som klubb. Hon säger att det är ett gäng som gillar att festa och åka motorcykel.

10:27 Samtliga åtalade nekar till brott. Flera av de åtalade nekar också till att ens ha varit på platsen. Mannen som riskerar utvisning bestrider detta.

10:23 Nu ska de tilltalade få yttra sig

10:21 Åklagare Åsa Adolfsson yrkar också på att en av de åtalade ska utvisas ur Sverige då denne är polsk medborgare.

10:19 Åklagare Åsa Adolfsson beskriver hur attacken mot Svineri MC gick till. Hon säger att de åtalade gick in maskerade och beväpnade med tillhyggen under den pågående festen. Hon beskriver hur medlemmar i Svineri MC misshandlades, hur västar beslagtogs och hur lokalerna vandaliserades.

10:16 Åklagaren läser nu ur stämningsansökan och går igenom åtalspunkterna

10:15 Samtliga åtalade är medlemmar i Hells Angels, Red & White crew och Red Devils enligt åklagaren

10:15 Åklagare Åsa Adolffson yrkar på grov misshandel, grovt rån och grov skadegörelse

10:14 Åklagarna som är Thomas Hagman och Åsa Adolfsson tar vid

10:12 Målsägandebiträden och advokater presenteras

10:07 De åtalade sitter inte i samma rum som åhörarna utan är med på videokonferens.

10:05 De åtalade uppger sina personnummer och bekräftar att adresserna i åtalen stämmer.

10:02 Åhörare med skinnvästar tar plats bakom en glasruta i enslutande sal.

10:00 Rättegången startar

09:52 När media närmar sig med sina kameror ställer medlemmar ur Hells Angels upp en mur av ryggar som täcker sina vänners ansikten. En man ställer sig också framför SVT:s kamera.

09:28  Inför rättegången samlas medlemmar ut Hells Angels och andra MC-klubbar utanför rättssal 1 där rättegången ska hållas.

Fakta: MC-rättegången

*Det var den 5 maj som en familjefest på mc-klubben Svineri i Smedby förvandlades till ett blodbad. Åtta personer skadades – varav två mycket allvarligt.

*På tisdagen inleds rättegången. 19 personer står åtalade och samtliga misstänks ha anknytning till Hells Angels.

*Rättegången hålls inte i Kalmar, utan är flyttad till Göteborg där det finns en säkerhetssal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mc-bråk i Kalmar

Mer i ämnet