Foto: Vedija Prses/SVT

18 bilar i brand i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan två natten till torsdag fick polisen in ett larm om en brand vid sommarvägen på Dalbo. Väl på plats såg man att ett sophus och 18 bilar brann och flera bilar var totalt utbrända.

Branden har troligen startat i ett sophus/miljöhus och sedan spridit sig till bilarna. Polisen misstänker att branden är anlagd och rubricerar det hela som mordbrand.

– Det beror inte på att det var några människor som kunde ha kommit till skada, utan för att det är så hög ekonomisk skada som det har blivit i och med att 18 bilar brandskadades, säger Robert Loeffel, informationschef på Polisen i Kronoberg.

Vid 9:30 tiden åkte polisens ut till platsen för att ta reda på hur branden startade.

Bilarna troligen inte målet

– Vi misstänker att den är anlagd i miljöhuset och att det spridigt sig till de övriga bilarna. Vi har inget motiv och inga iakttagelser från platsen men från polisens sida tror vi att det är miljöhuset som var målet för eldningen och inte bilarna, säger Robert Loeffel, informationschef på Polisen i Kronoberg.

Hanna Karlsson Sälgfors, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Växjö säger att de begränsade branden till de bilarna när de kom.

– Miljöhuset är i ett slags plastmaterial och bilarna innehåller mycket metaller och plåt, vilket gör att elden sprider sig lätt. Bilarna stod så tätt och vinden låg på norrut vilket gjorde att det spred sig till så många bilar.

Hon menar att det är fullt möjligt att elden orsakat sådan spridning så det behöver inte ha varit något bränsle inblandat. Det är nu upp till polisen att ta reda på.

Avspärrat för teknisk undersökning

– Vi har haft miljöstationer som har brunnit då och då, där ungdomar varit iblandade, men vi vet inte vem eller vad som ligger bakom nattens brand, säger Robert Loeffel.

Polisens tekniker säger till vår reporter på plats att branden kan ha uppkommit genom en olyckshändelse, tillexempel att någon slängt aska i miljöhuset, men att den troligen är anlagd.

Nattens intervjuer med folk på platsen gav inget så nu vill polisen gärna ha in iakttagelser från platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.