Moderaterna marknadsför bredare bro

Uppdaterad
Publicerad

Lagom inför valet dammar moderaterna i Jönköping av det gamla förslaget att göra Munksjöbron fyrfilig.

När vi träffar moderaternas toppnamn i Jönköping Carin Berggren flyter lunchtrafiken jämnt över Munksjöbron i bakgrunden.

Men det är de evinnerliga köerna och avgasutsläppen från stillastående bilar på bron vid morgon- och eftermiddagsrusningen moderaterna hänvisar till när de marknadsför planerna på att göra bron fyrfilig och att lägga gång- och cykeltrafiken på konsoler utanför bropelarna.

– Bron är faktiskt byggd för fyra filer och med allt fler som bor och jobbar runt Munksjön och allt intensivare trafik är det rimligt att göra verklighet av planerna, säger Carin Berggren.

Några miljoner.

På frågan vad kalaset skulle kosta säger Carin Berggren – Några miljoner.

Men när den danska arkitektfirman Dissing & Weitling presenterade ritningarna på bron i början av 2000-talet beräknades fyrfälts alternativet med påhängda gång- och cykelbanor bli omkring 10 miljoner kronor dyrare  än att ha två bilfiler och gc-vägar jämsides på bron.

Moderaterna har alltså inte räknat på vad ombyggnaden skulle kosta idag men enligt Carin Berggren kan kostnaderna inte vara så stora att de förtar trafiknyttan.

”Bron inte viktigaste frågan”

Men socialdemokratiska oppositionsrådet Ilan De Basso suckar tungt.

– Förra valet lovade moderaterna att ta bort järnvägen från Vätterstranden men inget har hänt sen dess och nu Munksjöbron, säger Ilan De Basso.

 – Fyra filer på Munksjöbron är inte den mest aktuella frågan . Moderaterna måste inse att det krävs helhetslösningar för att lösa infrastrukturproblemen i Jönköping.

Men moderaternas toppnamn Carin Berggren låter sej inte nedslås. Förutom fyrfiligt på Munksjöbron tänker hon verka för att planerna på ytterligare en bro över Munksjön i höjd med Torpagatan och Torparondellen förverkligas.

– När stan växer måste politikerna våga titta på hur problemen ska lösas. Det är fel att bara säga att nåt är för dyrt eller omöjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.