Mönsteråsbo orolig för släktingar

Uppdaterad
Publicerad

– Det som IS gör är bland det värsta jag har sett, säger Kochar Ismaill, som är orolig för sin släkt i Kurdistan. Kochar Ismaill är född i Kurdistan och bodde i landet tills hon var 18 år. Då flyttade hon till Sverige och till vardags jobbar hon som lärare i Mönsterås.

I Kurdistan bor hennes mamma och syskon.

– Jag tänker på dem hela tiden. Man blir väldigt orolig. Jag ringer varje dag och frågar hur de mår, säger Kochar.

Styckar folk

I juni gick den islamistiska organisationen IS in i Irak och sedan dess har det varit oroligt i landet. 

– Man vet aldrig vad som ska hända. Jag följer nyheterna hela tiden. Det här måste få ett slut så fort som möjligt. För det som IS gör är bland det värsta jag sett. De lägger ut filmer på Internet där de styckar folk. 

Kochar Ismail har själv varit i landet i en liknades situation. 

– 1988 flydde vi från Irak när Saddam Hussein anföll kurder. Det går inte att beskriva hur det känns. Man lever i en ständig oro.

Berör alla

Den svenska regering har bidragit med cirka 150 miljoner kronor för att hjälpa drabbade människorna i området.

– Världen har börjat reagera – men jag tycker att de ska agera ännu mer. Det här är ett världsproblem. Det berör inte bara de som bor i Kurdistan, Irak eller Syrien – utan hela mänskligheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.