Mordbrandsdömd överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som dömts till sex års fängelse för att ha anlagt en brand i en restaurang i Alvesta i somras överklagar nu sin dom till Högsta domstolen.

I överklagan till Högsta domstolen skriver den dömde 26-åringens advokat att mannen hävdar att det finns andra gärningsmän men vägrar berätta vilka de är. Han vill enligt överklagan inte ”gola ner” dem.

Men eftersom 26-åringen inte vill tala om vilka de skulle vara så tar hovrätten inte någon hänsyn till mannens uppgifter och lägger därför bevisbördan på honom, en ”förklarings- och konkretiseringsbörda”. Det är också det som advokaten menar att det inte finns någon aktuell eller relevant praxis för och som 26-åringens skäl för prövningstillstånd. 26-åringen vill fortsatt att åtalet mot honom ogillas.

Skadades i branden

Det var i december som 26-åringen dömdes för grov mordbrand, efter att med bensin ha tänt eld på restaurangen på Storgatan i Alvesta under midsommarhelgen förra året. Branden spred sig sedan vidare i fastigheten där det finns flera lägenheter. Det var bara mordbrännaren skadades i branden och sökte vård under natten.

Tingsrätten dömde honom till sex års fängelse och skadestånd på runt 330 000 till restaurangägaren, fastighetsägaren och boende i huset, en dom som hovrätten fastslog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.